Kauppakeskus torille ja muita ideoita

Lappeenranta. Keskustaajaman osayleiskaava varautuu huimaan liiketilan kysyntään. Luonnoksen taustamateriaaleissa on visioita Lappeenkadun kattamisesta kelluviin taloihin.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan keskustan osayleiskaava varautuu venäläisten ostosryntäyksen elpymiseen. Kaavaluonnos sisältää noin 400 000 kerrosneliötä uutta liiketilaa. Se vastaa noin 200 uuden supermarketin neliöitä.

-Emme ole säikähtäneet rajaliikenteen pientä notkahdusta, vaan noudatimme maakuntakaavan ennustetta, perustelee kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki.

Kaavaluonnos visioi, minkälaiseksi Lappeenrannan keskusta voisi muokkaantua vuoteen 2030 mennessä.

-Osayleiskaava luo mahdollisuuksia, mutta vasta asemakaavoituksen yhteydessä ratkaistaan yksityiskohdat, tähdentää Jouhki.

Luonnoksen liitteissä on hahmoteltu esimerkiksi kauppatorille kauppakeskusta ja Lappeenkadun kattamista uuden kauppakeskuksen tarpeisiin. Pappilanpellolle on soviteltu kerros- ja rivitaloja sekä Pikisaaren kärkeen ideoitu kelluvia asuntoja. Kiistelty Tyysterniemen kärki varataan asuinalueeksi.

 

Kaupan lisärakentamisen isoin kohde sijoittuu Leiriin Vanhan kentän ja Kesämäen koulun väliselle alueelle. Leiriin mahtuisi jopa 95 000 kerrosneliötä kaupan tilaa, mikä on selvästi enemmän kuin Ikea ja Ikano olisivat yhteensä.

-Ennustettu kasvu ei mahdu vanhaan ydinkeskustaan, jonne tietenkin ensisijassa liiketila on hyvä sijoittaa, sanoo Jouhki.

Leirin ohella paljon liike- ja toimitilaa tulisi Myllymäen ja keskustan väliin sijoittuvalle Reijolan ja Harapaisen alueelle.

-Harapainen ja Reijola on Lappeenrannan uusi Myllymäki, joka on jo aika täysi.

Vähittäiskaupan suuryksikköjä, hypermarketteja, voisi sijoittaa ydinkeskustaan, Leiriin sekä Reijolan ja Harapaisen alueelle.

Ratakadun varteen Hietalankadun ja Simolantien välille sopisi liike- ja toimitilan paikkoja lähellä keskustaa.

Asuntoja sovitellaan täydennysrakentamisena ja uusille alueille. Esimerkiksi Harapaisen omakotialueella tonteille voisi mahtuisi toinenkin talo.

-Tiivistämisen ideana on se, että harvan kaupunkirakenteen kalliille kunnallistekniikalle saadaan enemmän käyttöä.

 

Monitoimi- tai urheiluhallille voisi löytyä paikka Harapaisesta tai Armilankadun varrelta.

Uusi Nuijamaan suunnasta keskustaan tuleva tie kulkisi Tirilän läpi voimalinjan tuntumassa Harapaiseen.

-Kaavaluonnoksesta toivotaan keskustelua. Uusia ajatuksia kuunnellaan, vakuuttaa projektipäällikkönä kaavaprosessissa toiminut Elina Kataja Tengbom Eriksson Arkkitehdeista.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju