Categories
Artikkelit

Kaupunki kiiltää pian kuninkaallisesti

Lappeenranta | Ruotsin kuningasparin tuloon valmistaudutaan eri puolilla Lappeenrantaa. Arjen pitää sujua myös vierailupäivänä.

Suuren paaston merkit näkyvät Pokrovan kirkossa Lappeenrannan Linnoituksessa. Uhkein väriloisto jää uupumaan, vaikka ortodoksikirkkoon odotetaan loppuviikosta huomattavia vieraita.

— Tekstiilien värejä ei vaihdeta juhlavampiin, vaan noudatamme normaalia paastokäytäntöä, Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Timo Tynkkynen toteaa.

Siivottu toki on ja kynttilänjalat kiillotettu Ruotsin kuningasparin kunniaksi. Vastikään kullatut ikonostaasin kehykset hehkuvat ja seurakunnan kuoro harjoittelee pientä erityisohjelmaa.

Mitä kuningas Kaarle XVI Kustaa, kuningatar Silvia, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kaikesta tuumivat, jää pienen piirin tietoon. Kirkko ei ole avoinna yleisölle kuningasvierailun aikaan.

 

Kuninkaallista loistoa on Lappeenrannassa nähty harvakseltaan. Edellisen kerran kaupungissa piipahti Alankomaiden kuningatar Beatrix kesällä 1995.

Mitään Potemkinin kulisseja ei vierailun vuoksi rakenneta, mutta siivousta ja pientä ehostusta tehdään siellä missä kuninkaalliset liikkuvat. Suurin osa valmistelutöistä ajoittuu vierailun aattopäiville.

Ainakin Snellmanin ja Kesämäen päiväkodeissa aiotaan askarrella pieniä lippuja vieraitten reitin varrella heiluteltaviksi. Torstaiksi toivotaan kaunista kevätsäätä, jotta kaupunki näyttäisi parhaat puolensa ja yleisön tunnelma pysyisi korkealla.

 

Kaupunkilaisten arkirutiineihin vierailu ei vaikuta. Esimerkiksi Lappeenrannan teknillisen yliopiston toiminta jatkuu normaalisti, vaikka kuningaspari käy talossa visiitillä.

Kuninkaalliselle seurueelle aiotaan esitellä vedenpuhdistustekniikkaa. Siihen liittyvää demonstraatiota on käyty läpi, jotta jokainen yksityiskohta varmasti toimii esittelyhetkellä.

Viestintäjohtaja Marjo Loisan mukaan eniten valmistelutyötä on teettänyt se, että monia asioita ja ihmisiä on pitänyt saada sopimaan tiukkaan aikatauluun. Kielen suhteen ei ole tarvinnut stressata, sillä rehtorit puhuvat erinomaista ruotsia.

 

Ylikomisario Ilkka Pöyhiä lupaa, ettei valtiovierailu juuri haittaa lappeenrantalaisten torstaitoimia. Joitain risteyksiä saatetaan hetkellisesti sulkea saattueen reitin varrella, mutta liikennekatkot eivät kestä pitkään.

Lappeenrannan poliisia työllisti taannoin enemmän eräs toinen korkean tason vierailu. Kun Venäjän pääministeri Vladimir Putin kävi Lappeenrannassa vuonna 2010, valmistelut olivat vielä tiukempia.

— On ihan hyvä välillä rasvata konetta tällaisilla normaalirutiineista poikkeavilla tehtävillä, Pöyhiä toteaa.

On ihan hyvä välillä rasvata konetta.

Ilkka Pöyhiä

Ruotsin kuningasparin vierailu Lappeenrannassa

Toteutuu torstaina 5. maaliskuuta.

On osa tiistaina alkavaa kolmipäiväistä valtiovierailua.

Vierailuohjelmassa muun muassa Lappeenrannan teknillinen yliopisto, ammattikorkeakoulu, Kaukaan tehtaat, raatihuone ja ortodoksinen kirkko.

Yleisöllä mahdollisuus nähdä kuningaspari rautatieasemalla kello 10.45. ja raatihuoneella noin kello 12.15.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen