Satama valmis pala kaupunkia

Lappeenranta. Klaus Pelkonen esittelee satama-alueen rakentumista. Arkkitehti haluaa hyödyttää tulevaa, eikä jälkiviisastella.

Petteri Värtö

Klaus Pelkonen kävelee Lappeenrannan kaupunginlahden äärellä. Katse kiertää tottuneesti maisemassa, sillä arkkitehti on perehtynyt itselleen tutun alueen kehittymisen historiaan aiempaakin tarkemmin.

— Lappeenranta on Saimaan helmi, ja satama on Lappeenrannan helmi. Vastaavaa luonnon muovaamaa maisemaa ei tietääkseni löydy maamme muista kaupungeista. Sen säilyminen nykyisellään on ensiarvoista.

Pelkosta huolestuttavat aikeet korottaa Ainonkadun varressa olevien talojen kerroslukua. Niiden toteutuminen tuhoaisi toistaiseksi melko hyvin säilyneen ainutlaatuisen amfiteatterimuodon lopullisesti.

 

Kaupunginlahti oli esillä jo Lappeenrannan ensimmäisessä asemakaavassa 1650-luvulta. Satama kehittyi kaupan ja monen muun kansalaistoiminnan vireäksi keskittymäksi pikkuhiljaa kaupungin kasvaessa.

— Sataman kunnostus nykyisen kaltaiseksi alueeksi alkoi, kun kaupunginsihteeri Juha Willbergistä tuli oman työnsä ohessa myös satamapäällikkö, arkkitehti näkee.

Kaupungin kehitykseen kuuluu muutos, mutta satama-alue on Pelkosen mielestä pääpiirteissään valmis. Hän säilyttäisi Ainonkadun varressa olevien talojen kerrosluvut ennallaan. Rinteen päällä voisi kerroslukua nostaa, jolloin rinteen muoto korostuisi.

 

Lappeenrantaa suunnitellaan palasina. Kokonaisnäkemys puuttuu. Kaupungin tekninen toimi saa jatkuvasti tällaista palautetta.

— Kaavoituksen resurssipula on ollut jo pitkään Lappeenrannan ongelma. Tarkoitukseni ei ole jälkiviisastella, vaan avata menneisyyttä opiksi tulevaisuuden suunnitteluun peruuttamattomien virheiden välttämiseksi.

Myös kuntapoliitikoiden vähäinen kiinnostus on Pelkosen mielestä ongelma. Hän uskoo yhdeksi syyksi, että kaupunkikuvaa koskevien päätösten vaikutukset näkyvät usein seuraavalla vaalikaudella tai myöhemmin, joten poliittisia pisteitä ei ole tarjolla.

 

Arkkitehti esittelee satama-alueen rakentumista kuvien avulla Upseerikerholla torstaina. Pelkonen juoksuttaa seinälle valo- ja kaavakuvia, joista selviää kaupunkimaiseman ja siinä tapahtuneen mittakaavan muutos.

Esittelyn taustalla on hänen kiinnostuksensa verrata suunniteltua ja toteutunutta kaupunkikuvaa keskenään. Ennen vastaamista kysymykseen, miksi ne poikkeavat niin suuresti, piti sukeltaa kauemmaksi historiaan.

Vastauksia on luvassa myöhemmin. Satama-alueen kehittymisen esittelyllä Pelkonen käynnistää kokonaisen kaupunkikuvan muuttumista ja Lappeenrannan keskustan rakentumishistoriaa käsittelevän luentosarjan.

 

Klaus Pelkonen kertoo Lappeenrannan satama-alueen rakentumisen historiasta Lappeenrannan Upseerikerholla (Upseeritie 2) 19.3. kello 18.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö