Rauhankyyhky ja kumppani

Ihmisoikeudet | Väkivallattomuus on aina ollut Tuija-Maaret Pykäläiselle tärkein asia. ”Väkivalta ei ole koskaan mikään ratkaisu. Se synnyttää vain uutta väkivaltaa”, hän sanoo.

Erityisopettaja Tuija-Maaret Pykäläiselle väkivalta on kauhistus. Toinen kauhistuksen aihe on epäoikeudenmukaisuus. Molemmat aiheuttavat aina katkeruutta, vihaa ja raivoa.

– Väkivallalla maailman ongelmiin ei ole koskaan saatu aikaan pysyviä ratkaisuja. Väkivalta synnyttää aina vain uutta väkivaltaa, hän painottaa.

Joutsenolainen Pykäläinen lentää tänään lauantaina Lähi-itään. Hänellä on edessään kolmas keikka Israelin miehitysvyöhykkeellä Palestiinassa Ekumeenisen kumppanusohjelman vapaaehtoisena ihmisoikeustarkkailijana. Hänestä tulee yksi kirkon noin 600 vapaaehtoisesta, jotka EAPPI-ohjelman puitteissa pyrkivät pelkällä läsnäolollaan ehkäisemään väkivaltaisuuksien puhkeamista alueella.

– Se on kansainvälinen ohjelma, johon osallistuvat kirkon ja järjestöjen lähettämät vapaaehtoiset ihmisoikeustarkkailijat. Meitä on siellä 20 eri maasta. Suomesta on mukana nyt minun lisäkseni kaksi muuta vapaaehtoista, hän kertoo.

 

Suomessa kansainvälistä ohjelmaa koordinoi Kirkon Ulkomaanapu.

Vapaaehtoisille ihmisoikeustarkkailijoille ei makseta palkkaa. He saavat ainoastaan kulukorvauksen. Pykäläinen on ollut Palestiinassa vastaavissa tehtävissä jo vuona 2011 ja viime keväänä. Mikä sitten saa kuusikymppisen isoäidin lähtemään vapaaehtoistyöhön, jossa myös oma henki voi huonolla tuurilla mennä?

– Tässä se sanotaan hyvin. Minä olen tällainen ihminen, Pykäläinen sanoo ja kaivaa laukustaan Ydin-lehden tuoreen numeron. Lehden kanteen painetussa sloganissa todetaan: ”Ihmisille, joille väkivallattomuus ja vastuu maailmasta ovat intohimo.”

 

Luotiliivit ja komposiittikypärä ovat Pykäläiselle tuttuja muun muassa Afganistanista, jossa hän työskenteli YK:n vaalitarkkailijan tehtävissä. Nyt Pykäläinen on menossa Jordanjoen laaksossa länsirannalla sijaitsevalle Hebronin alueelle. Siellä liikkuvilla ihmisoikeustarkkailijoilla ei ole turvanaan muuta kuin kumppanuusohjelman harmaa, keltaisella rauhankyyhkyllä koristeltu tunnusliivi.

– En sano, että pelkään. Minusta tilanteet, joissa on mukana hirveästi erilaisia aseita, ovat kyllä inhottavia. Niskakarvat nousevat pystyyn. Jonkun hermot ja harkintakyky voivat aina pettää, kun mielet ovat kiihtyneitä ja vihaa täynnä, Pykäläinen vastaa kysymykseen pelosta.

Minusta tilanteet, joissa on mukana hirveästi erilaisia aseita, ovat kyllä inhottavia.

Tuija-Maaret Pykäläinen

Kirjoittaja:
Matti Saarela