Sote-kuulemista pidetään vitsinä

Sote-uudistus. Aikaa on pari päivää, eikä kunnilla ole tietoja muutoksen yksityiskohdista tai vaikutuksista. Etelä-Karjalan kunnanjohtajat lyttäävät menettelyn.

Timo Laitakari

Etelä-Karjalan kunnantaloilla on alkuviikko ihmetelty, miten pitäisi suhtautua lausuntopyyntöön hallituksen sote-uudistuksesta. Pyyntö tupsahti kuntiin maanantaina. Valmis lausunto pitäisi toimittaa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle keskiviikkona.

Ruokolahden kunnanjohtaja Antti Pätilä pitää pyyntöä huonona vitsinä.

– Mikään kunnan virallinen toimielin ei ehdi – ainakaan Ruokolahdella – käsitellä asiaa millään tavoin. Voin antaa pelkästään viranhaltijan näkemyksen siitä, että asian merkittävyys huomioiden perehtymis- ja käsittelyaika on aivan liian lyhyt.

 

Pätilän mielestä kannanotto on kruunu sote-lain valmistelun sekaville vaiheille.

Lakia valmistellaan kiireellä, paniikissa ja ilman, että edes lain keskeistä sisältöä perusteluineen on julkistettu.

– Jos demokraattisesti valittu Suomen eduskunta tämän valmistelun pohjalta sote-lain hyväksyy, voin vain todeta, että lainsäädäntötyö on Suomessa varsin erikoisella tolalla.

Savitaipaleelta ja Rautjärveltä tulee yhtä tyrmäävä viesti.

– Tämänkaltainen lausunto- tai kannanottopyyntö ei ole oikein mistään kotoisin. Kuntaliittokin on todennut, ettei nyt pyydetty kommenttikierros täytä kuntien kuulemiselle asetettuja kriteereitä, Savitaipaleen kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi sanoo.

– Mielestäni ei ole aiheellista antaa lausuntoa, koska lausunnossa joutuisi tekemään oletuksia, joilla ei ole välttämättä vastinetta todellisuudessa, Rautjärven kunnanjohtaja Harri Anttila lausuu.

 

Lappeenrannan strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen ihmettelee paitsi aikatauluja myös sitä, että kunnat joutuvat antamaan lausuntoja ilman, että ovat voineet lakiesitykseen edes oikeasti tutustua.

– Kyllä se kohteliasta olisi, että annetaan jonkinlainen aika ja materiaalit, joiden pohjalta lausunnon voi antaa.

Vaikka kunnat lausuntoja lähettäisivätkin, Naukkarinen epäilee, kuinka hyvin ne ehdittäisiin ottaa valmistelussa huomioon.

 

Toisaalta hän ymmärtää tilanteen vaikeuden myös hallituksen näkökulmasta. Jos lain käsittely tällä vaalikaudella koetaan välttämättömäksi, muunlaista kuulemista ei ole aikaa järjestää. Kiire tosin on hallituksen itsensä aiheuttamaa.

– Tässä ollaan pakkoraossa. Ja jos ajatellaan vaikka kestävyysvajeen korjaamista, niin kyllä tämä maa jonkinlaisen sote-uudistuksen tarvitsee.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari