Ainonkatu 29:n purku kiukuttaa

Kaavoitus. ELY-keskuksen ja museon mielestä Lappeenrannan satamassa olevan talon purku tuhoaisi kulttuurihistoriallisia arvoja.

Outi Salovaara

Ainonkatu 29:n suunniteltu purkaminen ja uuden kerrostalon rakentaminen tilalle herättää vastustusta Lappeenrannassa.

Etenkin Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY), Etelä-Karjalan museo sekä Kimpisenkadun puolen naapurit paheksuvat purkamisen ja uudisrakentamisen sallivaa asemakaavasuunnitelmaa.

Suunnitelmien mukaan Ainonkatu 29:n rakennusoikeus kaksinkertaistuisi nykyisestä 1 120 neliöstä 2 200 neliöön. Uudisrakennus maanalaisine pysäköintihalleineen ulottuisi Kimpisenkadun puolelle.

Vanhan panimon vieressä satamassa sijaitsevan tontin asemakaavamuutos oli maaliskuussa nähtävänä. Siitä annettiin kaikkiaan kymmenkunta lausuntoa.

ELY-keskus pitää lausunnossaan purkamisen sallivaa kaavamuutosta jo lähtökohdaltaan ”vähintäänkin ristiriitaisena”. Kaupunki on ELYn mukaan sallimassa rakennuksen purkamisen, vaikka osayleiskaavassa rakennusta luonnehditaan arvokkaaksi yksittäiseksi kohteeksi ja arvokkaaksi osaksi kokonaisuutta.

Museokaan ei kannata purkamista. Se edellyttää lausunnossaan, että alueen lisärakennusoikeudet ja muut asiat ratkaistaan laajempana kokonaisuutena, ei yksittäisin tonttikohtaisin asemakaavoin.

Kimpisenkadulla asuvat neljä naapuria kutsuvat lausunnossaan uudisrakennusta ”liian suureksi, möhkälemäiseksi ja muodoltaan liian syväksi”.

— Moraalisesti on vaikea käsittää, että vuosikaudet tontin omistaja on laiminlyönyt niin Kimpisenkadun puretun puutalon kuin Ainonkadun ensimmäisenä 1954 valmistuneen kadun ehkä tyylikkäimmän kerrostalon kunnossapidon. Tästä kaupunki palkitsee reilulla lisärakennusoikeudella, he ihmettelevät.

Myös Kimpisenkatu 13:n taloyhtiö vastustaa suunnitelmaa. Sen sijaan naapuritalo Ainonkatu 27 sallisi uudisrakentamisen, kunhan sen tontille ei johdeta uudisrakennuksen sadevesiä.

Kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki ei pidä Ainonkatu 29:n erityisen arvokkaana.

— En ole kuullut, että se olisi arkkitehtonisesti mitenkään arvokas rakennus. Eihän sitä ole suojeltukaan.

Jouhkin mukaan kaikki lausunnot käydään huolella läpi ja selvitetään antavatko ne aihetta toimiin. Hän lupaa myös, että ELYn toivoma neuvottelu alueen kaavoituksesta järjestetään ennen kuin asia viedään tekniseen lautakuntaan ja valtuustoon.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara