Ammoniakkivuoto pysäytti leipomon

Lappeenranta. Kymmenen työntekijää vietiin sairaalaan Fazerin Lappeenrannan tehtaalla sattuneen ammoniakkivuodon jälkeen. Leivän valmistus päästiin jatkamaan jo maanantai-iltana.

Jonna Mielonen-Jumisko, Johanna Vehkaluoto

Uhkaava ammoniakkivuoto Fazerin Lappeenrannan leipomossa pysäytti leipomon toiminnan täysin. Vuoto havaittiin hieman ennen puoltayötä sunnuntaina ja se johtui todennäköisesti teknisestä viasta.

Ammoniakkia käytetään leipomon kylmälaitteissa. Ulkopuolinen toimija tarkastaa laitteet kerran viikossa.

-Edellinen tarkastus tehtiin viime keskiviikkona. Silloin tarkastuksessa ei havaittu mitään erikoista. Todennäköisesti syy on siis äkillinen tekninen vika, leipomopäällikkö Mika Salonen sanoo.

 

Leipomossa oli vuodon sattuessa työskentelemässä kymmenen henkilöä. He saivat ammoniakista silmä- ja hengitystieoireita ja heidät vietiin tarkastettavaksi Etelä-Karjalan keskussairaalaan.

Vakavia vammoja ammoniakki ei ehtinyt aiheuttaa.

-Kaikki työntekijät pääsivät sairaalasta kotiin jo yön aikana, Salonen kertoo.

Ammoniakkia pääsi vuotamaan huoneilmaan useita litroja.

-Pitoisuudet ovat olleet kohtuullisen isot, päällikköpäivystäjä Jani Kanerva Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta.

 

Vuoto pysäytti hetkellisesti leipomon karjalanpiirakoiden ja leivän valmistuksen maanantaina. Leivän valmistus päästiin aloittamaan maanantai-iltana, sillä siinä ei tarvita kylmälaitteita.

Karjalanpiirakoiden paistaminen jatkuu leipomossa sen jälkeen, kun kylmälaitteet on tarkastettu ja korjattu. Salonen toivoo, että korjaustyöt saadaan valmiiksi vielä tänään tiistaina.

Piirakoiden paistokatkos näkyy kaupoissa heti. Tiistaiaamun tuoreita karjalanpiirakoita ei pystytty toimittamaan myyntiin. Lappeenrannan leipomo leipoo kaikki Fazerin karjalanpiirakat Suomessa.

Salonen ei maanantaina halunnut arvioida ammoniakkivuodon aiheuttamia rahallisia vahinkoja.

-En lähde arvailemaan, mutta iso vahinko tämä on.

 

Pelastuslaitos sai hälytyksen ammoniakkivuodosta hieman ennen puoltayötä sunnuntai-iltana. Leipomoa ympäröivä alue eristettiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä useiden tuntien ajaksi.

Vuoto rajoittui leipomon sisätiloihin ja se saatiin rajattua ja paikannettua varhain maanantaiaamuna. Leipomon tilat tuuletettiin ja ammoniakkipitoisuus sisätiloissa saatiin laskemaan.

Alueen eristys purettiin neljän jälkeen maanantaiaamuna.

Pelastuslaitoksen mukaan onnettomuudesta ei aiheutunut vaaraa muille lappeenrantalaisille.

-Leipomo sijaitsee teollisuusalueella. Lähimmät omakotitalot ovat sadan metrin päässä leipomosta, mutta tuulet olivat heille suotuisia ja puhalsivat teollisuusalueelle päin, Kanerva kertoo.

 

Ammoniakki

Väritön, pistävän hajuinen, erittäin ärsyttävä kaasu.

Kaasu aiheuttaa hengenahdistusta, hengityselimien ja silmien polttelua, yskää sekä hengityksen tihenemistä.

Suuri pitoisuus voi aiheuttaa kurkunpään turvotusta tai keuhkopöhön ja johtaa siksi nopeaan kuolemaan.

Nestemäinen ammoniakki syövyttää ihoa, sumentaa näköä ja voi sokeuttaa.

Ammoniakkia käytetään muun muassa kylmälaitteiden viilennyksessä.

Lähde: Työterveyslaitos

Kirjoittaja:
Jonna Mielonen-Jumisko, Johanna Vehkaluoto