Venttiilirikko päästi ammoniakit

Leipomo. 400 000 karjalanpiirakkaa jäi paistamatta Fazerilla.

Fazerin Lappeenrannan leipomossa sunnuntaina tapahtuneen ammoniakkivuodon syyksi on paljastunut rikkoutunut venttiili. Ammoniakkia vuosi kylmälaitteista joitakin litroja.

Kymmenen leipomon työntekijää vietiin silmä- ja hengitystieoireiden vuoksi Etelä-Karjalan keskussairaalaan. Leipomopäällikkö Mika Salosen mukaan työntekijät ovat toipuneet koettelemuksesta.

— Ne työntekijät, joilla on vuoroja, ovat jo palanneet töihin. Meillä ei ole tiedossa, että kenellekään olisi määrätty sairauslomaa, Salonen sanoo.

Vuodon vuoksi tuotanto jouduttiin keskeyttämään. Leivän valmistusta jatkettiin maanantai-iltana, mutta karjalanpiirakat joutuivat odottamaan vuotaneen venttiilin korjausta.

Salonen kertoi tiistaina, että vielä keskiviikkona karjalanpiirakoita tuskin saadaan kauppoihin. Lappeenrannan leipomossa valmistetaan kaikki Fazerin karjalanpiirakat Suomessa.

Katkon aikana leipomolta jäi valmistamatta noin 400 000 karjalanpiirakkaa. Kuuden kappaleen pakkauksissa se tarkoittaisi yli 60 000 karjalanpiirakkapakkausta.

Vuodon ja tuotantokatkoksen aiheuttamia taloudellisia vahinkoja ei vielä ole ehditty arvioimaan.

— On pääasia, että saadaan laitteet kuntoon ja tuotanto jatkumaan, Salonen sanoi tiistaina.

Kirjoittaja:
Juho Maijala