Categories
Artikkelit

Ikea-keskus ei ehtine ensi vuoteen

Lappeenranta. Suunniteltu avausvuosi 2016 siirtyy, jos päätöstä ei tule pian. Siirtyminen on kaupan konsultin mukaan Lappeenrannan keskustalle hyvä asia.

Anne Kotiharju

Ikean avajaiset Lappeenrannan Mustolassa uhkaavat siirtyä vuodesta 2016. Näin käy, jos investointipäätöstä ei tule hyvin pian, arvioi kaupan konsultti Tuomas Santasalo.

Jo monta kertaa siirrettyä päätöstä on odotettu nyt kevääksi. Ainakaan vielä sitä ei ole tehty, vahvistaa Ikean Suomen kiinteistöjohtaja Hasse Lillkull. Prosessi kuitenkin etenee. Investoinnista tiedotetaan heti, kun päätös puoleen tai toiseen on kypsynyt.

Santasalon mukaan viivästyminen olisi hyväksi Lappeenrannan keskustalle. Ison-Kristiinan avautuminen ja City-kortteliin tulevat uudet liiketilat sekoittavat joka tapauksessa keskustan markkinatilannetta.

-On hyvä, jos Ikea ei ole sotkemassa keskustan kuvioita. Keskustan tilanne ehtii rauhoittua.

 

Santasalo kuitenkin uskoo, että Ikea tulee.

-Kyllä ne sen Ikean tekevät Mustolaan joskus. Ikea järjestelee nyt asioitaan vähän uusiksi eikä halua vielä lähteä pyörittämään investointiohjelmaansa. Eikä nyt ole otollinen aika lähteä rakentamaan.

Ikean lisäksi kaupan ala yleensäkin panttaa investointejaan.

-Mietitään, mihin ala asettuu. Puhutaan nettikaupasta, jonka merkitys ei kuitenkaan ole kovin iso. Ennen kaikkea kaupan huono kasvuvolyymi jarruttaa. Nyt näyttää siltä, että laskeva trendi olisi pysähtymässä.

Ikea suunnittelee tavarataloja myös Vaasaan ja Ouluun. Kaavat odottavat rakentamista, mutta investointipäätökset puuttuvat.

-Lappeenrannassa on jo tehty tontilla pohjatöitäkin, mutta noissa kahdessa ei ole vielä edes puita kaadettu.

 

Lappeenranta on sijoittanut Ikean tonttiin yli 10 miljoonaa euroa. Ikealla on tämän vuoden loppuun asti aikaa ilmoittaa, ottaako se tontin. Jos Ikea ei tulisikaan, ei tonttia välttämättä vietäisi käsistä.

-Perinteiset isot kaupan yksiköt eivät välttämättä ole tontista kiinnostuneita. Ehkä joku uusi, Kärkkäinen esimerkiksi, haluaisi tarttua siihen, mutta eikös Kärkkäiselläkin ole ollut vähän vaikeuksia.

Ikea-konserni ilmoitti muutama viikko sitten ostavansa Ikano Retail centresin. Kaupan takia enää ei puhuta erikseen Ikea-tavaratalosta ja Ikano kauppakeskuksesta. On yksi yhteinen Ikea-keskus saman katon alla.

 

Lappeenrannan Ikea

Suunniteltu avajaisvuosi 2016.

Kuusi miljoonaa asiakasta 200 kilometrin säteellä.

85 eri jälleenmyyjää.

Kaupan pinta-ala Ikea mukaanlukien 65 000 neliötä.

Pysäköintipaikkoja 2 600.

Noin 4,5 miljoonaa asiakasta vuodessa.

Lähde: Ikea

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju