Urheiluseurat etsivät uusia rahoituskeinoja

Lappeenranta | Seuroille avautuu uusia mahdollisuuksia varojen hankintaan liikuntapaikkojen hoidossa.

Lappeenrannan kaupungin säästökuuri ja leikkaukset ovat iskeneet myös urheiluseurojen talouteen. Juniorien harjoitusvuorojen muuttaminen maksulliseksi ja liikuntapaikkamaksujen korotukset tuntuvat seurojen taloudessa.

— Pelilisenssien määrä on jonkin verran laskenut. Tiukka taloustilanne näkyy siinäkin, että vanhemmat laskevat onko lapsilla varaa useampiin harrastuksiin. Urheilun lisäksi säästöt näkyvät myös musiikkiopistossa ja muissa lasten ja nuorten harrastuksissa, salibandyseura NST:n puheenjohtaja Mari Kiljunen sanoo.

— On todella harmi, jos nuori joutuu jättämään tutun ja turvallisen joukkueen, koska harrastukseen ei riitä rahaa. Kyllä kaupungin päättäjienkin on jo syytä miettiä, mistä pitkällä tähtäimellä kannattaa säästää, Kiljunen sanoo.

 

Lappeenrannan kaupungin liikuntatoimen johtaja Ilkka Oksman toivoo, että tällä valtuustokaudella ei tulisi lisää paineita liikunta- ja nuorisotoimen lisäsäästöihin ja maksujen korotuksiin.

— Meiltä säästökeinot alkavat olla lopussa. Jos lisää leikkauksia tulee, se merkitsee liikuntapaikkojen sulkemista.

— Kannattaa muistaa sekin, että lakkautettavien koulujen mukana menetetään aina tärkeitä sisäliikuntatiloja, joilla on ollut paljon muutakin liikuntakäyttöä kuin koulun tunneilla, Oksman korostaa.

 

Koulujen saleista saattaa löytyä liikuntaseuroille myös mahdollisuus lisätulojen hankkimiseen.

— Kaukaan ja Voisalmen koulujen iltavalvontaa ja siivousta tarjotaan nyt urheiluseuroille. Monissa koulujen saleissa seurat jo hoitavatkin näitä tehtäviä ja saavat siitä sovitut korvaukset, liikuntasihteeri Petri Ruotsalainen kertoi lappeenrantalaisten liikuntaseurojen infotilaisuudessa.

— Pesä Ysit olisi valmis ottamaan Vanhan kentän kesäaikaisen hoidon vastuulleen, jos kaupunki on siihen halukas, Pesä Ysien toiminnanjohtaja Ville Lantta sanoi.

Ilkka Oksmanin mukaan Vanhan kentän hoidon siirtämistä seuroille ei vielä harkita.

— Ei siitä säästöjä kaupungille synny, jos meillä on kentällä jo työntekijä ja hänelle pitäisi sitten keksiä muualta tehtäviä.

— Tilanne voi kuitenkin muuttua, jos lisää väkeä ei saa palkata, kun työntekijöitä jää eläkkeelle. Silloin syntyy yhä enemmän tarvetta saada asukkaita, seuroja ja kyläyhteisöjä hoitamaan liikuntapaikkoja korvausta vastaan, Oksman sanoo.

Lappeenrannan liikuntatoimella on tällä hetkellä noin 80 erilaista sopimusta talkootyökohteista.

Kaupungin päättäjienkin on jo syytä miettiä, mistä pitkällä tähtäimellä kannattaa säästää.

Mari Kiljunen

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen