Kirja ja näytelmä juhlistavat 600-vuotiasta

Lappeenranta. Lappeen seurakunnan vaiheet päätyivät musiikkinäytelmäksi ja juhlakirjaksi.

Liisa Kukkola

Lappeen Marian kirkon uusi maalipinta, uudet urut ja kirkkotekstiilit olivat vain alkusoittoa 600-vuotiaan Lappeen seurakunnan juhlavuodessa.

Kesäkuussa Lappeen kotiseutuyhdistys julkaisee Lappeen seurakunnan osittain rahoittaman juhlakirjan, jonka artikkeleissa käydään läpi 600-vuotiaan seurakunnan vaiheita aina 1400-luvulta tähän päivään asti.

Kirjoittajina ovat muun muassa Kauskilassa kaivauksia johtanut filosofian tohtori, arkeologi Ville Laakso, Suomen ja Skandinavian kirkkohistorian dosentti Esko M. Laine, yleisen kirkkohistorian emeritusprofessori Simo Heininen mutta myös itse lappeelainen, kirjailija ja professori Laila Hirvisaari.

-?Tarkoitus on myös, että syksyllä artikkeleiden kirjoittajat kertovat aiheistaan Studia generalia?-luennoilla, Kirjaan itsekin kirjoittanut, Lappeen seurakunnan entinen kirkkoherra Jorma Taipale kertoo.

 

Heinäkuussa Hytin VPK:n talon pihassa saa ensi-iltansa Arto Myllärisen käsikirjoittama ja ohjaaja musiikillinen näytelmä Ilon lapset, joka 5-6 kohtauksen kautta käsittelee Lappeen seurakunnan kuuttasataa vuotta.

-?Kaikki näytelmän historia on faktaa, mutta koska näytelmä ei voi olla pönöttävä historiateos, se lähestyy aihettaan draamallisesti ilon ja toivon kautta. Siitä näytelmän nimi, Myllärinen kertoo.

Näytelmässä on sekä uutta että Myllärisen ohjaamissa näytelmissä aiemmin käytettyä musiikkia. Uuden virrenkin Myllärinen lupaa näytelmästä löytyvän.

 

Lappeen seurakunnan ensimmäinen kirkko, Kauskilan kappelinmäki olisi ollut oivallinen paikka Ilon lasten esittämiseen, mutta se olisi äkkiä käynyt ahtaaksi. Siksi näytelmää esitetään sunnuntaina 26.7. kolme kertaa Hytin VPK:n talon pihalla. Hyttiläiset ovat myös isossa roolissa paitsi valmisteluissa myös itse näytelmässä.

Hytin esitysten jälkeen näytelmää on suunniteltu esitettävän syksymmällä Lappeen Marian kirkossa ilman isoja joukkokohtauksia.

Näytelmässä on paljon paikallishistoriaa, jota ei kouluissa juurikaan opeteta. Siksi esitykset järjestetään koulupäivinä, jolloin koululuokilla on mahdollisuus tulla katsomaan oman kaupungin historiaa.

 

Juhlavuoden tapahtumia

26.4. Häämusiikkia-konsertti. Montolan puhallinorkesteri, solistinaan Markus Järvisalo.

14.5. Helatorstain radiojumalanpalvelus. Mukana piispa Seppo Häkkinen.

26.5. Läpi kuuden vuosisadan -juhlakirjan julkistus, tilaisuus Kauskilan kappelinmäellä.

26.7. Arto Myllärisen Ilon lapset -musiikkinäytelmä esitetään Hytin VPK:n talon pihalla kolme kertaa.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola