Toimistotilojen kysyntä piristyi

LAPPEENRANTA | Uusin toimistotalo Vapaudenaukiolla on täyttynyt hyvin. Isot toimistotilat kiinnostavat.

Toimistotilojen kysyntä on vilkastumassa Lappeenrannassa. Toimitusjohtaja Jari Vahviala Reim Kiinteistövälityksestä kertoo, että tiloja on tyhjentynyt näihin päiviin saakka, mutta nyt tuntuu, että vyöry on pysähtynyt.

– Meiltä on alettu viime aikoina kysellä jopa suuria toimistotiloja. Käymme parhaillaan neuvotteluja kolmen suuren toimistotilan vuokraamisesta. Aivan pieniä toimistotiloja ei kysele oikein kukaan.

Vahviala sanoo optimistisesti, että synkkyyden jälkeen tunnelin päässä on selvästi valoa näkyvissä.

– Ja tilojen etsijälle on nyt vaihtoehtoja.

Vahvialan mukaan pienien tilojen vuokraajille ovat tärkeitä asioita hissi ja autopaikka sekä toimistotilan sijainti ydinkeskustan lipeillä. Rakuunamäki alkaa olla raja.

– Se on kävelymatkan päässä keskustasta. Kaupungin laitamilta ei tiloja vuokrata, vaikka vuokra olisi selvästi halvempi.

Keskimääräinen vuokrataso on Vahvialan mukaan tällä hetkellä noin 15 euroa neliöltä.

 

Technopoliksen uusi, Assi Groupille myyty toimistotalo Vapaudenaukiolla on täyttynyt hyvin. Johtaja Markku Hokkanen Technopoliksesta sanoo, että enää muutamia pieniä tiloja on vapaana.

– Skinnarilassa meillä on normaalia enemmän tiloja tarjolla. Lappeenrannan työpaikkamenetykset näkyvät tälläkin alalla. Sonera lopetti Skinnarilassa viime kesänä ja Barona tänä keväänä. Mutta kyllä tyhjät toimistot ajan myötä täyttyvät. Meillä on asiakaskunnassa monta sellaista yritystä, jotka menevät koko ajan eteenpäin.

Technopoliksen tiloissa Skinnarilassa on vuokralla sata yritystä, jotka työllistävät tuhat ihmistä.

Hokkasen mukaan kaupungin keskustan toimistotilat kiinnostavat yrityksiä, joilla on toimintaa lappeenrantalaisille.

– Keskustakysyntä tulee mielestäni myös siitä, että toimistojen vaatimustaso on noussut. Enää ei tyydytä toimimaan kerrostalojen porraskäytävissä asumisen keskellä.

Skinnarilassa on puolestaan yrityksiä, joita kiinnostaa yhteistyö yliopiston kanssa. Niistä monet palvelevat teollisuutta, ja ne tarvitsevat suuria ja taloudellisesti tehokkaita toimistotiloja.

Lappeenrannan työpaikkamenetykset näkyvät tälläkin alalla.

Markku Hokkanen

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen