Täältä tullaan Peking ja MM-kisat

LAPPEENRANTA. Kävelijä Aku Partanen valmistautuu elokuiseen 50 kilometrin urakkaan Sierra Nevadan vuoristoleirillä. Uusia niksejä haetaan myös saksalaisten kanssa harjoittelemalla.

Kalle Sipiläinen

Aku Partasen mielestä ulkona on mitä parhain kävelysää. Jos tarkkoja ollaan, niin ihannelämpötila täyttyy Lappeenrannassa niukin naukin.

— 7—15 astetta on optimaalisin lämpötila kestävyysurheiluun. Toisaalta kun kävelin 10 kilometrin ennätykseni, ei ollut kuin kolme astetta, muistelee Partanen, ristimänimeltään Veli-Matti.

Yleisurheilun Pekingin MM-kilpailut ja 50 kilometrin urakka odottavat elokuun lopussa. Ensi viikolla Partanen lähtee vuoristoleirille Espanjan Sierra Nevadaan, jossa hän hakee yhtä aikaa ohutta ilmanalaa ja hyviä harjoitusolosuhteita.

— Sierra Nevada on ensimmäinen vuoristoleirini, jossa kokeilemme systeemiä, että asumme ylhäällä ja harjoittelemme alhaalla. Huipulta on puolentunnin matka alas.

Tavoitteena on, että urheilijan elimistö tuottaisi enemmän punasolumassaa, mutta alhaalla harjoitellessa ei tarvitsisi tinkiä vauhdeista, vaan voisi tehdä myös tehoharjoittelua.

Partasta valmentava entinen huippukävelijä Valentin Kononen hyödynsi itse samoja olosuhteita paljon.

— Nyt olisi tarkoitus kokeilla, miten se toimii omalla kohdalla. On hyvä, että Vallu on jo ne kokeillut, mutta jokaisen kroppa toimii eri tavalla. Erilaisia juttuja pitää aina kokeilla itse.

Toukokuun puolivälissä Partanen kävelee Espanjan Murciassa Eurooppa-cupin 20 kilometrin kilpailun.

Kesäkuussa on Suomessa harjoituspätkä. Siihen haetaan tehojakso, johon tulee myös kaksi lyhyempää kilpailua. Toinen niistä on Partasen oman seuran Lappeenrannan Urheilu-Miesten Marskin kisat, toinen Paavo Nurmi Games Turussa.

Kesäkuun puolivälissä Partanen taivaltaa maantiekävelyn SM-kisat Espoossa.

Heinäkuussa on toinen vuoristoleiri, jonne lähtee myös maan ykköskävelijä Jarkko Kinnunen. Alustavasti on ollut puhetta, että kaksikko treenaisi siellä Saksan maajoukkuekävelijöiden kanssa.

— Jarkko oli maaliskuussa Arizonassa harjoittelemassa saksalaisten kanssa ja tykkäsi siitä. Täällä Suomessa on aika pienet piirit ja samojen henkilöiden kanssa tulee tehtyä paljon yhteistyötä. Jos löytäisi jotain uutta harjoitteluun, Partanen odottaa.

Heinäkuun leirin jälkeen Partanen siirtyy Hongkongiin valmistautumaan MM-kisoihin ja totuttautumaan aikaeroon.

Pekingiin hän siirtyy vasta muutama päivä ennen 29. elokuuta käytävää 50 kilometrin kilpailua. Näin vältetään ilmansaasteet ja mahdollinen lämpöaalto.

— Sierra Nevadan leiri on siinäkin mielessä hyvä, että vaikka huipulla voi olla luntakin, niin alhaalla harjoitellessa on kunnon hellettä. Lämpöön pääsee totuttautumaan myös siellä.

Partasen elämään mahtuu muutakin kuin harjoittelua. Keväällä odottavat vielä pääsykokeet. Kävelijälupaus hakee Helsingin yliopistoon opiskelemaan historiaa.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen