Päiväkodit pursuavat lapsia

PÄIVÄHOITO | Lappeenranta avasi suljetun Leikkilän, joka saa vielä lisätilaa Raatihuoneen puolelta. Imatralla on nyt 150 lasta enemmän päivähoidossa kuin syksyllä. Hoitomatkat pitenevät.

Lappeenrannassa vuosi sitten lopetetun Leikkilän pihalla leivotaan taas hiekkakakkuja. Raatihuoneen jatkeena olevalle Leikkilälle valmistuu vielä lisähuoneita Raatihuoneen näyttely- ja kokoustiloihin. Päivähoitopaikoista on pulaa, ja kaikki mahdolliset sopet on koluttava.

– Vielä on kaikille pystytty paikka tarjoamaan, mutta joskus paikka löytyy vähän kauempaa. Etenkin Joutsenossa päiväkodit ovat aivan tupaten täynnä, kertoo Lappeenrannan varhaiskasvatusjohtaja Päivi Virkki.

Joutsenossa katsellaan uutta tilapäispaikkaa ryhmälle Kammarintien kiinteistöstä. Lappeenrannan Peltolan Väinölänkadun entisen neuvolan tilat on otettu myös päivähoitoryhmälle, Poppelitarhalle.

– Nyt näihin tilapäisiin tiloihin on tulossa remontti huonon sisäilman takia, ja etsimme korvaavaa tilaa.

Perhepäivähoitajiakin rekrytoidaan koko ajan.

– Halukkaat ja koulutuksen omaavat voivat ilmoittaa kiinnostuksensa milloin vain.

Päivähoidon kysyntä vilkastui vuodenvaihteen jälkeen. Lappeenrannassa hoidossa on sata lasta enemmän kuin syksyllä.

 

Snellmanin päiväkodin satelliittina toiminut Leikkilä sulkeutui, kun Alakylän Keltun päiväkoti valmistui. Kaupunki ehti jo markkinoida tiloja muuhun käyttöön.

Leikkilän vastaava lastentarhanopettaja Katja Kettunen kertoo, että hänet ja muut työntekijät on palkattu uusina työntekijöinä määräaikaisilla sopimuksilla. Leikkilän lapset ovat tulleet päivähoitoon kotihoidosta, eivät muista päiväkodeista.

 

Imatralla on nyt 150 lasta enemmän päivähoidossa kuin syksyllä. Palvelupäällikkö Minna Karvinen kertoo, että Sienimäen koululle on perustettu ylimääräinen ryhmä.

– Tilanne on todella haastava. Kysyntä on kovaa. Erilaisin järjestelyin pystymme toivottavasti takaamaan kaikille paikan. Valitettavasti paikkaa ei aina voi tarjota lähipäiväkodista.

Myös vuorohoidon kysyntä on hienoisessa kasvussa, mikä saattaa Karvisen mukaan kieliä laman hellittämisestä. Yksi syy kysynnän lisääntymiseen on valtion kunnille asettamat lisävelvoitteet työllistämisessä. Vanhemmat menevät kurssille tai töihin heti, kun vanhempainvapaan kausi päättyy.

Päivi Virkki huomauttaa, että vilkas keskustelu varhaiskasvatuslaista piti päivähoitoasioita esillä.

– Ihmiset haluavat nyt varmistaa, että heillä on päivähoitopaikka, jos he saavat työtarjouksen.

 

Lappeenrantaan toivotaan uutta isoa päiväkotia Tirilään tai Parkkarilaan mahdollisimman nopeasti. Myllymäen uusi päiväkoti avautuu ensi vuoden elokuussa.

Kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki sanoo, että yksi mahdollinen keskustan päiväkodin paikka on Rakuunamäen eteläpuolella Lönnrotin koulun naapurissa.

– Myös sokkelipäiväkodit kerrostaloissa voisivat helpottaa tilannetta.

Tilanne on todella haastava. Kysyntä on kovaa.

Minna Karvinen

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju