Puku tutkii liikkujaa

Fysioterapian opiskelija Laura Honka on puettu antureita sisältävään pukuun. Honka kävelee, juoksee ja tekee kärrynpyöriä permannolla. Hän siirtyy kävelemään mittausradalle.

Langattomat anturit välittävät koneille tiedon siitä, miten Hongan luut, lihakset ja nivelet suhtautuvat kuhunkin liikkeeseen. Hän on hyväkuntoinen, eikä vaarallisia asentoja tai liikeratoja pääse syntymään.

 

Saimaan ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto ovat hankkineet liikeanalyysipuvun yhteiseen biomekaniikan laboratorioonsa.

Yliopettaja Kari Kauranen Saimaan ammattikorkeakoulusta kertoo, että laitteisto koostuu anturoidusta puvusta ja ohjelmistosta, joilla voi tutkia reaaliaikaista liikettä.

Laitteilla voidaan tehdä aiempaa luotettavampia ja tarkempia biomekaniikan mittauksia, erityisesti pitkäkestoisten liikunta- ja työsuoritusten aikana.

Käyttömahdollisuuksia on Kaurasen mukaan runsaasti.

 

Laitteilla voidaan tutkia diabetes-potilaiden askellusta: jalkaterän painojakaumaa, kävelynopeutta, askelparin pituutta tai kävelyn symmetrisyyttä.

Myös kehon nivelkulmia tai polvinivelten ja luuston kuormitusta liikkeen aikana voidaan analysoida.

Laitteilla pystytään tutkimaan urheilijoita suorituksen aikana sekä raskaita työsuorituksia, kuten rakennusmiesten, metsureiden tai sairaankuljettajien liikkeiden ja työasentojen kuormitusta.

Anturi voidaan asentaa myös kävelykeppiin, urheiluvälineeseen tai jääkiekkoilijan päähän.

 

Puvun teknologia perustuu antureiden mittaustietojen yhdistämiseen ja langattomaan tekniikkaan.

Puvun lähetinyksikkö välittää mittaustiedot noin sadan metrin päähän. Näin voidaan testata vaikka maastossa.

Pienikokoinen laitteisto siirtyy kätevästi mittauspaikalle. Seurantaa voidaan tehdä vaikka koko työpäivän ajan.

Puku on valmistettu samasta materiaalista kuin hiihtopuvut. Siihen on kiinnitetty 17 pientä mittauskomponenttia, jotka sisältävät 3D-kiihtyvyysanturin, 3D-magnetometrin ja 3D-gyroskoopin. Näin saadaan tietoa kehon eri osista toisiinsa nähden.

 

Lappeenrannan teknillisen yliopiston virtuaalisuunnittelun professori Aki Mikkola kertoo, että yliopisto käyttää mittaustuloksia simulointimallien luomisessa. Uusi laitteisto tuo olennaisia parannuksia vanhaan tekniikkaan.

Ammattikorkeakoulu käyttää laitteita ergonomian tutkimuksessa.

Liikettä tunnistava puku laitteineen on Mikkolan ja Kaurasen mukaan esimerkki käytännön yhteistyöstä, jota yliopisto ja ammattikorkeakoulu tekevät.

– Biomekaniikan laboratorio on poikkitieteellinen, joten se soveltuu hyvin yhteistyöhön, Kauranen sanoo.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen