Taipalsaarelle kolmas ampumarata

Taipalsaari. Puolustusvoimat hakee ympäristölupaa Taipalsaaren harjoitusalueelle tilanneampumaradan rakentamiselle.

Ilpo Leskinen

Puolustusvoimat aikoo rakentaa kolmannen ampumaradan Maasotakoulun harjoitusalueelle Taipalsaaren Pönniälänkankaalle.

Maasotakoulun johtaja, eversti Kimmo Lehto kertoo, että nykyisten kahden ampumaradan lounaispuolelle on tulossa tilanneampumarata.

Puolustusvoimien logistiikkakeskuksen esikunta hakee Etelä-Suomen aluehallintovirastolta ympäristölupaa radan rakentamiselle.

 

Nykyiset 150 ja 300 metrin kivääriradat sallivat ampumisen vain yhteen suuntaan. Tilanneradalla voidaan Lehdon mukaan harjoitella ampumista kaikkiin suuntiin. Tällaista rataa tarvitaan sotilaspoliisien koulutuksessa ja kaupunkisodankäynnin harjoittelussa.

Tarvetta tilanneradalle on Lehdon mukaan ollut jo pitkän aikaa etenkin, kun palkattujen sotilaspoliisien koulutus siirtyi Utista Maasotakouluun. Rataa tarvitaan myös varusmiesten ja kantahenkilökunnan koulutuksessa.

Puolustusvoimien tiukka talous on vuodesta toiseen viivyttänyt rakentamista. Koska ympäristölupa on käsittelyssä, vielä tänä vuonna ei päästä rakentamaan.

Ampumaradat rakennettiin Pönniälänkankaalle vuonna 1974. Viime vuosina radoilla on ammuttu 145?000?-?170?000 laukausta vuodessa.

Ratoja käytetään pääasiassa päiväsaikaan. Parikymmentä kertaa vuodessa siellä ammutaan myös iltaisin (kello 18-22) sekä muutaman kerran myös öisin.

Tulevalla tilanneradalla ammutaan noin 60?000 laukausta vuodessa, pääosin kello 7.30-21. Radan arvioidaan olevan käytössä noin 70 päivää vuodessa ja vähentävän muiden ratojen käyttöä noin 35 päivää.

 

Taipalsaaren harjoitusalue kuuluu puolustusvoimien kehitettäviin alueisiin.

Se on Lehdon mukaan erittäin tärkeä Maasotakoululle ja puolustusvoimille.

Alue on kovassa käytössä. Toimintaa on noin 300 päivänä vuodessa. Ammuntoja on noin 200 päivänä vuodessa.

Ympäristölupahakemus on nähtävillä 4. toukokuuta saakka Taipalsaaren kunnantalon ilmoitustaululla sekä aluehallintoviraston verkkosivuilla (www.avi.fi/lupa-tietopalvelu).

Muistutukset ja mielipiteet on toimitettava aluehallintovirastoon 4. toukokuuta mennessä sähköpostitse tai kirjeitse.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen