Categories
Artikkelit

Tanssi. Kärkitossuista lenkkareihin

Liisa Kukkola

Lappeenrannan tanssiopiston Dance (r)evolution 25.4. I näytös.

Tanssin kehitys kuulostaa järkyttävän isolta teemalta tanssiopiston kevätnäytökselle. Lappeenrannan tanssiopisto teki kuitenkin sen, mikä etukäteen tuntui lähes mahdottomalta.

Kevätnäytöksen numerot näyttivät kukin vuorollaan ja askel askeleelta, kuinka tanssi on muuttunut ja muuttuu koko ajan.

Dance (r)evolution oli teemana myös mukavan moniulotteinen. Polku klassisesta baletista modernin tanssin kautta esimerkiksi street tanssiksi kävi selväksi, mutta myös tanssijoiden kehitys näkyi lavalla. Vuosien saatossa ja kovalla harjoittelulla pienistä leppäkertuista kuoriutuu nilkkansa tikkusuoraksi ojentavia ballerinoja ja/tai liikkeet taitavan kulmikkaasti eristäviä street-tanssijoita.

 

Näytöksen ehdoton vetonaula oli tänä lukuvuonna Lappeenrannassa aloittaneen showjazz-opettajan Tanja Huotarin nerokas koreografia The Revolution of Dance. Se oli kaikessa runsaudessaan salvata katsojan hengen.

Eri tanssityylit olivat yhtä aikaa lavalla, mutta tanssivat samaa biisiä ja sopivat hienosti yhteen. Niin keskenään erilaisia tanssityylejä mutta silti kaikki sukua toisilleen.

Esityksen henkeä korostivat puvut, joiden musta-puna-valkoisuus toistui kaikilla tanssijoilla oman lajin mukaisesti. Numero sopisi minkä tahansa kasinon tai tanssiteatterin lavalle illan viimeiseksi numeroksi. Se on myös oivallinen tapa kertoa, mitä kaikkea Lappeenrannan tanssiopistossa voi opiskella.

Huotarin käsialaa oli myös kiehtovan salaperäinen The Bond, jonka hienous piili muun muassa siinä, että sen tyylilaji ”piti” tarkastaa käsiohjelmasta.

 

Näytöksen teemasta johtuen klassisen baletin numerot oli istutettu näytöksen ensimmäiselle puoliajalle, koska länsimainen (taide)tanssi periytyy klassisesta baletista ja on joko variaatiota siitä tai sen antiteesiä.

Tanssiopiston kevätnäytöksiä on joskus saatettu moittia, että ne ovat hylänneet emolajinsa, klassisen baletin. Tänä vuonna nämä moitteet kääntyivät lähes päälaelleen. Klassisen baletin numeroita oli runsauden pulaksi asti.

Paquitan, Le Corsairen sekä Pienen kyttyräselkäisen hevosen komeiden yksilösuoritusten jälkeen nähtiin vielä todellista joukkuehenkeä Hanna Sirénin upean kauniissa Tango Rivalessa, joka yhdisti saumattomasti nykytanssia klassiseen balettiin. | Liisa Kukkola

Hyvää: Näytöksen teema ei ollut irrallinen heitto vaan todellinen sisällön luoja. Koreografia The Revolution of Dance oli sen nerokas, konkreettinen näyte.

Huonoa: Kun on paljon ryhmiä, esityksen kokonaispituus venyy pitkäksi, 2 tuntia 40 minuuttia.

Erityistä: Lauantain esityksen jälkeen tanssiopiston klassisen baletin oppilaita tanssi sunnuntaina Kansallisoopperan suurella näyttämöllä BalettiPaletti-esityksessä, johon esiintyjät oli valittu kuvatallennekarsinnan kautta.

Liisa Kukkola

Kirjoittaja: