Valoremontin verran rahaa muuhun käyttöön

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan liikuntatoimi saa siirtää 131 000 euroa viime vuodelta tämän vuoden liikuntapaikkarakentamiseen.

Anssi Silvennoinen

Lappeenrannan liikuntapaikkarakentamiseen on tänä vuonna käytettävissä 131 000 euroa budjetoitua enemmän. Summa kertyi liikuntatoimelle viime vuonna lauhan talven tuomista säästöistä sekä 9 000 eurosta, joka jäi liikuntapaikkarakentamisessa käyttämättä.

-Leuto talvisää aiheuttaa meille hyvin nopeasti merkittäviä säästöjä ulkoliikuntapaikoilla, kuten luistelualueilla ja hiihtoladuilla. Puhutaan useista kymmenistä tuhansista euroista heti viikossa. Säästöjä alkoi kertyä jo viime vuoden kevättalvella. Sama jatkui vuoden lopussa, Lappeenrannan liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman kertoo.

Liikuntapaikkarakentamiseen oli täksi vuodeksi varattu 300 000 euroa, josta noin 200 000 euroa on korvamerkitty Kisapuiston tekojääradan valojen remonttiin.

Viime vuoden säästöt kattavat valoremontin kuluista kaupungin osuuden, jos hankkeelle myönnetään haettu 70 000 euron valtionapu.

-Tekojääradan valaistusremontti tehdään joka tapauksessa. Budjettimme on tehty sen pohjalta, että emme saa valtionapua. Jos saamme, voimme hyödyntää sen verran muihin kohteisiin ja remontteihin.

 

Valoremontin jälkeen muuhun liikuntapaikkarakentamiseen oli alun perin käytettävissä noin 100 000 euroa. Nyt sitä on noin 230 000 euroa tai jopa 300 000, jos valtionapu myönnetään.

Liikuntatoimi valmistelee parhaillaan esitystä rahojen käytöstä. Oksmanin mukaan yksi vaihtoehto olisi parantaa ulkoilureittejä ja yleisessä käytössä olevia kuntoliikunta-alueita, joista avainkohteita ovat esimerkiksi lentokentän ja Kisapuiston valaistut kuntopolut.

-Ne ovat yleishyödyllisiä, erittäin paljon yleisöä palvelevia ja maksuttomia, eli kenen tahansa käytettävissä. Jos kuntopolut olisivat leveämpiä ja tasaisempia, ne olisivat paremmin ympärivuotisesti käytettävissä ja niihin olisi helpompi tehdä hiihtolatu.

 

OSANA säästöohjelmaansa Lappeenranta nosti viime vuoden alussa liikuntapaikkojensa käyttöhintoja kauttaaltaan viidellä prosentilla. Lisäksi toukokuun alussa käyttöön otettiin paikallisten urheiluseurojen juniorien harjoitusvuoromaksut. Liikuntapaikkahinnat on jäädytetty täksi ja ensi vuodeksi.

Oksmanin mukaan käyttömaksuista kertyi viime vuonna budjetoidun mukaiset vähän yli kaksi miljoonaa euroa.

-Juniorimaksuista tuli noin 170 000-200 000 euroa. Olimme arvioineet, että vuodessa tulee noin 350 000 euroa. Se toteutuu päätetyllä yhdeksän euron maksulla.

Oksmanin mukaan myös toinen juniorimaksujen tavoite toteutui, eli liikuntapaikkojen käytön tehostaminen.

-Uusia asiakkaita tuli jonkin verran. Vuoroja vapautui heille varsinkin koulujen liikuntasaleista, koska aiemmin niihin maksutta harjoittelemaan päässeet seurat vähensivät niiden käyttöä. Suurissa pääliikuntakeskuksissa juniorivuoroja varattiin yhtä lailla kuin ennen.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen