Venäläiskato vähensi parkkisakkotuloja

Lappeenranta. Viime vuoden parkkisakkotulot vähenivät Lappeenrannassa 60?000 euroa toissa vuodesta. Väheneminen jatkuu.

llpo Leskinen

Lappeenrannan saamat pysäköintivirhemaksut jäivät viime vuonna selvästi budjetoitua pienemmiksi. Syynä tähän oli venäläisten autoilijoiden huomattava väheneminen katukuvasta.

Parkkisakkoja kertyi viime vuonna kaupungin kassaan 611 000 euroa, kun arvio oli 670 000 euroa. Toissa vuonna parkkisakkotuloja kertyi runsaat 670 000 euroa.

Kaupungininsinööri Pasi Leimin mukaan virhemaksujen ehtyminen oli suorassa suhteessa venäläisautoilijoiden määrän vähenemiseen.

Alkuvuonna maksuja kertyi kutakuinkin odotetusti, mutta loppuvuonna tulot vähenivät.

Tänä vuonna maksutuloja on toivottu kertyvän 675 000 euroa. Leimi arvioi, että budjetista jäädään ainakin satatuhatta euroa, ellei venäläismatkailu tästä elvy.

Lappeenrannassa oli parhaimmillaan päivittäin jopa kolmetuhatta venäläistä autoa. Tämä tarkoittaa Leimin mukaan samaa kuin että Lappeenrannassa olisi 20 000 asukasta nykyistä enemmän.

Venäläisiltä kertyi parkkisakkoja, koska he liikkuivat ahkerasti paikasta toiseen ja pysäköivät useita kertoja maksullisilla parkkipaikoilla.

Parkkisakkotulot ovat Leimin mukaan vähenemässä myös siksi, että keskustan pysäköinti siirtyy yhä enemmän maanalaisiin parkkihalleihin. Samalla maanpäälliset, maksulliset pysäköintipaikat vähenevät.

Parkkisakoista saatavilla tuloilla kunnostetaan kaupungin katuja ja puistoja. Kun tulot vähenevät, sama raha on Leimin mukaan otettava jostain muualta.

-Pysäköintivirhemaksut ovat yksi tulonlähteistä, Leimi sanoo.

Osassa ulosottoon päätyneistä pysäköintivirhemaksuista maksaja todettiin varattomaksi.

Tällaisia maksuja jäi Leimin mukaan perimättä noin 30 000 euron edestä.

Imatralla parkkisakkotuloja kertyi viime vuonna vajaat sata tuhatta euroa, kun kertymä oli toissa vuonna 103 000 euroa.

Pysäköintivirhemaksu on Lappeenrannassa ja Imatralla 50 euroa.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen