Kafiina kasvaa talveen

Lappeenranta. Sataman kahvikioski laajenee ja muuttuu ympärivuotiseksi. Talvella ovet ovat auki ainakin viikonloppuisin.

Timo Laitakari

Lappeenrannan satamaan haikailtu talvikahvila on toteutumassa. Kahvikioski Kafiina aikoo laajentaa tilojaan ja muuttaa niitä sellaisiksi, että talvellakin tarkenee.

– Tavoitteena on, että jatkossa keväällä voidaan aloittaa kausi aikaisemmin ja syksyllä jatkaa myöhemmäksi. Talvella olisimme auki ainakin viikonloppuisin, Kafiinan yrittäjä ja Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu Jyri Hänninen kertoo.

– Me uskomme, että tällaiselle on kysyntää.

Leikkipuiston kupeessa olevan Kafiinan laajentaminen edellyttää kaavamuutosta. Kaavaluonnos on nyt nähtävillä, ja se hyväksyttäneen valtuustossa syksyllä.

Hänninen arvelee, että rakentaminen voisi alkaa lokakuussa. Uudistunut Kafiina on tarkoitus avata ehkä jo hiihtoloman aikoihin.

Uusi asemakaava mahdollistaa noin 30 neliön laajennuksen. Kaikkiaan rakennusoikeudeksi tulee 85 neliötä.

 

Nykyinen rakennus jää paikoilleen. Hänninen kertoo, että uutta tilaa rakennetaan keittiölle ja roskakatoksille. Kafiinan sisempi terassi on tarkoitus lasittaa ja samalla eristää niin, että se pysyy lämpimänä myös talvella.

Kysyntä ratkaisee sen, miten kahvilaa lopulta pidetään talvisin auki. Jyri Hänninen uskoo, että vie aikansa ennen kuin ihmiset tottuvat saapumaan satamaan talvellakin. Hän näkee tässä muna vai kana -ilmiön.

– Ei satamassa käy talvella ihmisiä, jos siellä ei ole mitään.

Hännisen mukaan investoinnin arvo on alle 100 000 euroa.

 

Kafiina toimii kaupungin vuokramaalla. Nykyinen rakennus on tehty 2005 väliaikaisella rakennusluvalla. Vuokrasopimus noin sadan neliön maa-alueesta umpeutuu tämän vuoden lopussa.

Tekninen lautakunta käsittelee vuokra-ajan jatkoa keskiviikkona. Virkamiehet esittävät vuokrasopimukselle jatkoa vuoden 2024 loppuun.

Uudessa vuokrasopimuksessa alue on laajenemassa sadasta noin 185 neliöksi. Alue kasvaa leikkipuiston suuntaan. Vuosivuokra on noin 2 300 euroa, eli sama, minkä kaupunki perii vuokrana Satamatorin kioskipuolikkaan maa-alueesta.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari