Kiellettyjä verkkoja Kyläniemessä

Saimaannorppa. Luonnonsuojelujärjestö on huolissaan vähäisestä valvonnasta verkkokieltoalueella. Kalastusjärjestö toivoo lisää rahaa valvontaan.

Terhi Kinnunen

Taipalsaaren Kyläniemestä on löytynyt verkkokieltoalueelta tänä keväänä viisi verkkoa. Verkoilla kalastaminen on kielletty huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun niissä Saimaan osissa, joissa saimaannorpan kuuttien tiedetään liikkuvan.

Valtuutettu kalastuksenvalvoja Antti Häkkinen kertoo saaneensa verkoista ilmoituksen ja nostaneensa kerralla viisi verkkoa läheltä toisiaan.

Kalastusrikoksesta on tehty ilmoitus poliisille.

— Alueella on keväällä suoritettu valvontaa tiiviisti, Häkkinen sanoo.

 

Verkkokieltoalueelta Puumalasta verkon ovat löytäneet myös luonnonsuojelujärjestö Sea shepherdin vapaaehtoiset. Järjestö tunnetaan parhaiten valaanpyyntikiellon valvonnasta Eteläisellä jäämerellä.

Vapaaehtoiset selvittävät Saimaalla, miten hyvin kalastusrajoituksia noudatetaan ja käyvät mahdollisia verkkopaikkoja läpi. He ovat virallisia kalastuksenvalvojia, mutta heillä ei ole kalastusalueiden tai osakaskuntien valtuutusta.

— Emme siis koske ihmisten pyydyksiin, vaan varmistamme pyydyksen tyypin muilla tavoin, esimerkiksi vedenalaisella kameralla, kertoo Sea shepherdin kampanjakoordinaattori Henri Kuittinen.

Hänen mukaansa järjestö on huolissaan siitä, että joka vuosi uhanalaisia saimaannorppia kuolee kalanpyydyksiin.

— On huolestuttavaa ja outoa, ettei valvontaa ole enemmän, sanoo Lappeenrannasta kotoisin oleva Kuittinen.

 

Valvonta on niin tehokasta kuin nykyisillä voimavaroilla on mahdollista, sanoo Kyläniemen osakaskunnan puheenjohtaja ja kalastaja Jari Häkkinen.

Hänen mukaansa verkkokalastus on vähäistä osakaskunnan vesialueilla.

 

Kalastajien asiaa ajava Kalatalouden keskusliitto toivoo, että ensi vuoden alussa voimaan tulevan kalastuslain toimeenpanoon satsattaisiin niin, että rahaa saataisiin valtiolta riittävästi myös kalastuksenvalvontaan.

— Valvonnan lisääminen olisi toivottavaa, jotta pystytään pitämään huolta siitä, että osakaskuntien päättämiä rajoituksia noudatetaan, sanoo Kalatalouden keskusliiton lakimies Jenny Fredrikson.

 

Verkkokalastuskielto

Verkoilla kalastus on kielletty 15.4.—30.6. alueilla, joilla saimaannorpan kuutit liikkuvat.

Etelä-Karjalaan ulottuvat kieltoalueet ovat Katosselän, Petraselän, Suur-Saimaan ja Liittokivenselän alueella.

Viime vuosina Metsähallitus on saanut vuosittain tiedon 5—7 kalanpyydyksiin kuolleesta kuutista.

Katiskalla kalastettaessa on varmistettava, että nielu on enintään 15 cm leveä.

Seurantaryhmä raportoi kesäkuussa, kuinka hyvin rajoitukset ovat auttaneet suojelussa.

Kirjoittaja:
Terhi Kinnunen