Vetytytöt Patti ja Hellu

Tv-ohjelma. Kahdeksan stand up -koomikkoa räätälöi juttuja Etelä-Karjalasta Montun-keikalla. Ohjelma tulee TV2:lta 25. syyskuuta.

Liisa Kukkola

Helena ”Hellu” Pöllänen häärää vetykioskin myyntitiskillä kuin olisi siellä ikänsä ollut töissä. Hän tietää kysymykset ja missä järjestyksessä ne asiakkaalle esitetään.

-Mitä siulle laitettaa? Suodatin vai pannu? Täshä myö läpätettää ja ollaan niin perkeleen ilosii jotta, Pöllänen pulisee.

Helsinkiläistyneeksi juvalaiseksi Pöllänen taitaa karjalaa kiitettävästi, vaikka osa tuleekin ulos enemmän savolaisella aksentilla.

Oululaistunut lappeenrantalainen Matti ”Patti” Patronen ei läpätä vaan kaataa kahvia keskittyneesti kuppiin.

-Ei nämä vetyhommat ihan outoja ole. Olin yhden kesän töissä Kesämäen leipomossa ammattikoulusta valmistuttuani, Patronen sanoo.

 

Pöllänen ja Patronen ovat mukana Suomen suurimmassa stand up -kilpailussa, TV2:n Naurun tasapainossa. Lappeenranta-tietämys tulee tarpeeseen, sillä kolmannen kauden kolmannen ohjelman aiheina ovat Lappeenranta, eteläkarjalaisuus ja rajaseutu.

Kahdeksan koomikkoa tekee viiden minuutin setin aiheista ja esittää juttunsa legendaarisessa lappeenrantalaisravintolassa, Montussa. Keikka televisioidaan, ja se tulee ulos televisiosta 25. syyskuuta.

Lappeenrannassa vuoteen 1997 asuneelle Patroselle aiheet ovat tuttuja.

-Voi olla että liiankin tuttuja. Ulkopuolisena saattaisi nähdä joitain sellaisia aiheita, jotka ovat minulle liian itsestään selviä, Patronen pohtii.

Lappeenranta ei myöskään ole Pölläselle uppo-outo, sillä veli opiskeli aikanaan Skinnarilassa diplomi-insinööriksi. Maakuntana Pohjois-Karjala on hänelle tutumpi kuin seuraavan keikan aihe.

-Tiedä sitten, miten paljon Pohjois- ja Etelä-Karjala eroavat toisistaan. Onko niiden välillä eroa samalla tavalla kuin Etelä- ja Pohjois-Korealla, Pöllänen kysyy.

 

Viisi minuuttia uusia juttuja kuulostaa maallikon mielestä vähältä. Samaa ajatteli Patronen, ennen kuin kirjoitti kilpailun ensimmäisen keikan viisiminuuttisen ja tajusi, miten työlästä se on. Vaikeuskerrointa lisää aika: juttuja ehtii ideoimaan ja kirjoittamaan viikon verran.

-Lähdin mukaan, koska koomikko tarvitsee näkyvyyttä. Tässä sitä paitsi oppii aivan valtavasti, Patronen sanoo.

Myös Hellu Pöllänen haluaisi edetä koomikonurallaan.

-Juttelin aikaisemmilla kausilla mukana olleiden koomikoiden kanssa, ja heidän kokemuksensa innoitti hakemaan. Toki se on riskinä, että tippuu heti alussa, mutta riskihän se on rajaton riemumme, Pöllänen sanoo.

 

Kahdeksan stand up -koomikon Etelä-Karjala-aiheinen Naurun tasapaino -keikka ke 20.5. ravintola Montussa klo 19. Lippuja ovelta.

 

Matti Patronen

Kotoisin Lappeenrannasta, asunut Oulussa 1997 lähtien.

Kesämäen yläasteen jälkeen kouluttautui leipuriksi, työkokemusta alalta yhdeltä kesältä Kesämäen leipomosta.

Kouluttautui rajavartijaksi Immolassa, opintovapaalla kouluttautui lähihoitajaksi.

Tehnyt stand up -komiikkaa reilut neljä vuotta.

Vuoden 2012 tulokas – sekä voittaja Ken on heistä kaikkein hauskin?-kilpailussa.

 

Hellu Pöllänen

Kotoisin Juvalta, asuu Helsingissä.

Opiskeli Jyväskylän yliopistossa puheviestintää.

Teki ensimmäisen stand up -keikkansa 2008, mutta tiiviimmin keikkaillut vuodesta 2013.

Työskentelee sekä viestinnän opettajana että hiihdonopettajana.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola