Maakunta pitää kiinni käräjäoikeudestaan

Lappeenranta. Kannanotoissa muistutetaan itärajan tuomista erityispiirteistä.

Timo Laitakari

Lappeenrannan kaupunki ja Etelä-Karjalan liitto vastustavat Etelä-Karjalan käräjäoikeuden yhdistämistä Kymenlaaksoon. Kaupunginhallitus ja maakuntahallitus päättivät maanantaina kannoistaan käräjäoikeusverkoston supistamiseen.

Oikeusministeriön työryhmä esittää käräjäoikeuksien vähentämistä maassa 17:ään tai 14:ään. Samalla toimipaikkojen määrää vähenisi nykyisestä 57:stä 33:een.

Etelä-Karjalan osalta uudistus tarkoittaisi yhdistymistä osaksi Kaakkois-Suomen käräjäoikeutta, jonka pääpaikka ja hallinnollinen kanslia olisi Kouvolassa. Lappeenrantaan jäisi kanslia. Imatran toimipaikka häviäisi kokonaan.

Sekä kaupunki että maakuntaliitto perustelevat kielteistä kantaansa sillä, että maakunnan keskuskaupungissa oikeudellisten palveluiden saatavuus pitäisi turvata pysyvästi. Lappeenranta arvioi, että suuret alueyksiköt eivät sinänsä takaa säästöjen toteutumista, vaan parempi tulos voidaan saavuttaa toiminnan muulla kehittämisellä.

Kannanotoissa muistutetaan myös valtakunnanrajan tuomista erityispiirteistä: Etelä-Karjalassa jopa joka viides rikosasia sisältää yhteyden ulkomaalaisiin. Tästä syystä käräjäoikeuden asioita ei kaupungin ja maakuntaliiton mukaan tule viedä ainakaan rajasta kauemmaksi.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari