Matkalla kohti Suomen terävintä kärkeä

LAPPEENRANTA. Riku Liikkanen ja Lari Hirvi ottelevat kesäkuussa Maailmankisoissa Italiassa. Ensi vuoden olympialaiset Rio de Janeirossa tulevat kaksikolle liian nopeasti vastaan.

Kalle Sipiläinen

Painijan kesä menee peruskuntoharjoittelun merkeissä. Se tarkoittaa punttia, lenkkiä ja painia, mutta kestoltaan vähän pidempiä treenejä kuin kilpailukaudella.

Kohti Suomen terävintä kärkeä kipuavilla lappeenrantalaisilla Riku Liikkasella ja Lari Hirvellä odottavat kesäkuussa vielä myös kansainväliset edustustehtävät.

Kreikkalais-roomalaisen painin tuoreet SM-mitalistit ottelevat Kansainvälisen Työväen Urheiluliiton CSIT:n Maailmankisoissa Italian Lignanossa kuun toisella viikolla.

— Ei niillä samanlaista arvoa ole kuin MM- tai EM-kisoilla, mutta Virossa olen ollut näissä samoissa kisoissa aiemmin, ja siellä ainakin joutui ihan vääntämään. Eivät ne mitkään ihan läpihuutokisat ole, kertoo kaksikon vanhempi osapuoli, 71-kiloisissa normaalisti otteleva Hirvi.

 

Kansainvälisiltä molskeilta Hirvellä on tuoretta kokemusta. Maaliskuun lopussa hän edusti alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Puolassa.

Pari vuotta nuorempi, 85-kiloisissa vääntävä Liikkanen on aiemmin käynyt sotilaiden MM-kisoissa ja Pohjoismaiden mestaruuskisoissa.

— TUL-kisoissa piti ensin pärjätä Suomessa. En ole ennen käynyt, mutta kyllä ne vissiin aika isot kisat ovat, ennakoi Liikkanen Italian-komennusta.

Isoista kisoista puhuttaessa jokaisen painijan suurimpana unelmana siintävät tietenkin olympialaiset. Ensi vuoden kisat Brasilian Riossa tulevat lappeenrantalaiskaksikolle kuitenkin liian nopeasti eteen.

 

Liikkasen painoluokassa tie edustustehtäviin on erityisen kivinen. Tieltä pitäisi raivata Suomen ykkösnimi Rami Hietaniemi, joka voitti juuri SM-kisat sarjaa ylempänä.

— Hän on aika kova luu, myöntää Liikkanen, joka ei ole vielä kohdannut Hietaniemeä kisamolskilla.

— Pitää päästä ensin Suomen parhaaksi, sitten edustamaan seuraaviin olympialaisiin.

Hirvellä olympiaunelma vaatisi ensiksi sarjan vaihdon, sillä 71 kiloa ei ole olympialuokka. Hän pohtiikin siirtymistä 75-kiloisiin, johon hänet on ilmoitettu myös Maailmankisoihin.

Näin Hirvi välttyisi kovilta painonpudotuksilta, sillä hänen normaalipainonsa on nykyisin vaille 80 kiloa.

— Olen 23-vuotias eli iältäni alkaisin olla sopiva. Epäilen kuitenkin, ettei kutsua olympiakarsintaturnaukseen tule.

 

Miksi näin? SM-kisoissa hän ei menettänyt pisteitä kenellekään muulle kuin konkari Tero Välimäelle. Syynä pessimismiin on se, että Välimäki on 66 kilon sarjan painija.

— Kun sarjaa alempaa tulee äijä ja voittaa minut, niin se ei ole hirveän vahva näyttö, Hirvi toteaa.

— Eikä se riitä, että olet Suomen ykkönen, jos aiot kansainvälisesti pärjätä. Jäljessä ollaan vielä kaikilla osa-alueilla, hän alleviivaa.

Liikkanen ja Hirvi ovat Lappeenrannan Työväen Urheilijoiden kasvatteja. He harjoittelevat pitkälti kotikaupungissaan, mutta edustavat nykyään Helsingin Hakaa.

Ainakin Hirvi vaikuttaa todella tyytyväiseltä seuralta saamaansa tukeen.

— Ne tarjoavat meille koko ajan kaikenlaista leiriä, mutta me molemmat olemme töissä, joten se rajoittaa vähän, Hirvi kertoo.

 

 

Riku Liikkanen

21-vuotias.

Painoluokka 85 kiloa.

Tuore kreikkalais-roomalaisen painin SM-hopeamitalisti.

Yhteensä neljä miesten SM-mitalia, kaksi kreikkalaisesta ja kaksi vapaapainista.

 

Lari Hirvi

23-vuotias.

Painoluokka 71 kiloa.

Tuore kreikkalais-roomalaisen painin SM-pronssimitalisti.

Yhteensä kaksi miesten SM-mitalia, paini kultaa viime vuonna 71-kiloisissa.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen