Myyntikohteet suomalaisilta sivustoilta

Kiinteistöt. Venäläiset hakevat nyt Etelä-Karjalasta myös edullisia kerrostaloasuntoja vapaa-ajanasunnoikseen.

Matti Saarela

Moni eteläkarjalainen on törmännyt venäläisten kiinteistövälittäjien venäjänkielisillä sivuilla tuttuihin kuviin omasta kotitalostaan. Lappeenrannassa ja Imatralla myytäviä kohteita löytyy näiltä sivuilta kymmeniä.

Ilmoitusten perusteella venäläiset ostajat eivät ole kiinnostuneita vain kesämökeistä ja omakotitaloista, vaan myös kerrostalo-osakkeilla on kysyntää.

Suomalaisessa asuntokauppailmoituksessa tyypillisten tietojen lisäksi venäläisten verkkosivuilla kohteen kiinnostavuutta voidaan pyrkiä lisäämään muun muassa kertomalla, miten pitkä matka kohteesta on lähimmälle raja-asemalle.

 

Varsin tyypillinen on venäläiseltä Oprian.ru sivustolta löytyvä ilmoitus, jossa kaupataan Imatralla, Kaukopäänkadulla sijaitsevaa kerrostalonkaksiota. Ilmoituksessa kehutaan muun muassa Saimaan ja Vuoksen tarjoamia ympärivuotisia kalastusmahdollisuuksia.

Venäläinen välittäjä lupaa myös hoitaa kaupat asiakkaansa puolesta Suomessa avaimet käteen periaatteella korvausta vastaan.

Ilmoituksessa ei ole kuin yksi suuri vika. Kyseinen kohde ei ole enää oikeasti myynnissä.

 

Kiinteistömaailma Imatran toimitusjohtajan Henri Pohjalaisen mukaan tämä on aika tavallista ja herättää ärtymystä ja ehkä pelkojakin Suomen puolella.

-Me emme laita tietoja myytävistä kohteista venäläisille verkkosivuille, vaan venäläiset poimivat ne suomalaisilta sivustoilta. Sillä puolella nämä tiedot voivat myös jäädä roikkumaan kohteista, jotka ovat jo poistuneet myynnistä, hän sanoo.

Pohjalaisen mukaan myös kohteiden hinnat saattavat olla venäläisillä sivustoilla väärin.

-He eivät välttämättä seuraa kohteiden hintojen muutoksia. Olemme aina välillä pyytäneet heitä korjaamaan virheitä, mutta aika vaikea tällaista on hallita täältä Suomen puolelta internetin aikakautena, Pohjalainen sanoo.

Kaupat tehdään Pohjolaisen mukaan tyypillisesti suomalaisen kiinteistövälittäjän välityksellä. Ihmiselle, joka myy itse asuntoaan verkossa, venäläisen kiinteistövälittäjän yhteydenotto saattaa tulla ikävältä tuntuvana yllätyksenä.

Kirjoittaja:
Matti Saarela