Pyöräilijän paratiisi

Pyöräily. Vuoden pyöräilykunnassa Lappeenrannassa vietetään totaalista pyöräilyviikkoa lauantaista lähtien.

Liisa Kukkola

Lappeenrantalaiset pyöräilijät ovat ylpeitä kaupungistaan.

Lappeenrannan maaliskuussa saama titteli Vuoden 2015 pyöräilykunta ei tarkoita, että pyöräilyolosuhteet Lappeenrannassa olisivat täydelliset tai että kaikki lappeenrantalaiset pyöräilisivät kaikki matkansa.

-Lappeenrannassa on viime vuosina kehitetty pyöräilyreitistöjä kaupunginosien välillä, pyöräily otetaan entistä paremmin katusuunnittelussa huomioon ja jalkakäytävien reunojakin on saatu polkupyörien vanteille ystävällisemmäksi, listaa aktiivinen pyöräilijä Juhani Sirkiä Lappeenrannan pyöräsaavutuksia.

Sirkiä on koordinoijana mukana  Cycle Lappeenranta -kampanjassa, joka on lappeenrantalaisten pyöräilyseurojen ja -aktiivien yhteistyön tulos. Kampanja herää eloon lauantaina 9.5. alkavalla pyöräilyviikolla. Lappeenrannan Pyöräilijät, Saimaan Latu, SkiBikeTeam, kaupungin liikuntatoimisto, Etelä-Karjalan kyläpyöräily ja Liikenneturva levittävät viikon aikana pyöräilytietoa aina pyörän huollosta liikennesääntöihin.

 

Pyöräilyviikolla on paljon erilaisia tapahtumia, koska pyöräilijätkin ovat erilaisia.

-Pyöräilijät eroavat toisistaan enemmän esimerkiksi kuin kävelijät keskenään. On kauppamatkansa pyörällä tekeviä, kovaa polkevia maantiepyöräilijöitä, maastopyöräilijöitä, sunnuntaipyöräilijöitä, huomauttaa Lappeenrannan Pyöräilijöiden Matti Pesu.

Pyöräviikon avajaistilaisuudessa satamatorilla esitellään muun muassa erilaisia pyöriä, jotta jokainen löytäisi itselleen sopivan pyörän. Myös sellaiset, jotka eivät tällä hetkellä syystä tai toisesta pyöräile.

 

Lisää tietoa Lappeenrannan pyöräilyviikosta: www.icyclelpr.fi Pyöräreittejä Perhepyöräilyyn Reitti Lpr-Taipalsaaren kirkonkylä on yksi Suomen kauneimmista pyöräreiteistä. Koko matkan pääsee pyörätietä, jossa osassa aivan uusi asfaltti. Paluumatkan voi tehdä Voisalmen ja Tyysterniemen kautta, jolloin ei tarvitse tulla tismalleen samaa reittiä takaisin. Matkaa vajaat 30 km.

Enemmän kilometrejä kestävät voivat ajaa myös ympyrälenkin Lappeenrannasta Toijansalmen sillan ja Vehkataipaleen kautta takaisin, jolloin joutuu ajamaan myös hiekkatietä ja maantien reunassa. Matkaa noin 40 kilometriä.

Saimaan kanavalle pääsee Lauritsalan ja Hakalin liikenneympyrän kautta pyöräteitä pitkin. Läntinen Kanavatie on myös kesällä upean vehmas kokemus. Matkaa Lpr:n keskustasta Mustolaan n. 8,5 km.

Kivisaarentie Konnunsuolle on pitkä, suora ja eksoottinen. Lappeenrannan keskusta Konnunsuolle n. 21 km.

Lappeenrannan Myllymäestä ei ole Hanhijärvelle pitkä matka, paluu Ylämaantietä pitkin. Tällä reitillä pääsee tutustumaan maaseudun tyypillisiin hajuihin ja horisontissa siintää urbaanimpi Lappeenranta. Rengasmatka keskustasta n. 15 km.

 

Haasteellisempaa

Lappeenrannasta Imatran ja Ruokolahden kautta lossilla Taipalsaaren Kyläniemeen, josta voi tilata taksin tuomaan itsensä ja pyörän vastarannalle, josta edelleen Taipalsaaren kirkonkylän kautta Lappeenrantaan. Matkaa yhteensä n. 140 km+vesitie.

 

Lähteet: Sulo Tuuliainen (Saimaan Latu), Matti Pesu (Lappeenrannan Pyöräilijät) ja Jussi Sirkiä (pyöräilykoordinaattori).

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola