Sammonlahden koulu saattaa saada siivet

Lappeenranta. Länsialueen koulujen ja päiväkotien kohtalo ratkeaa loppuvuonna. Sammonlahden koulun laajeneminen on toistaiseksi ykkösvaihtoehto.

Timo Laitakari

Sammonlahteen voi syntyä lähivuosina yli 1 300 lapsen koulu- ja päiväkotikeskus. Kun Lappeenrannan kaupunki suunnittelee koko länsialueen koulu- ja päiväkotiverkostoa uusiksi, toiminnan keskittäminen Sammonlahteen on yksi realistinen vaihtoehto.

Tällä hetkellä Sammonlahdessa toimii yläkoulu jossa on 400 oppilasta. Viereisessä päiväkodissa käy reilut 80 lasta.

Vuosikymmenen vaihteessa samaan pihapiirin saattaa muuttaa noin 600 alakoululaista, joille rakennettaisiin uudet tilat koulun yhteyteen.

Samalla päiväkoti- ja esikoululasten määrä kasvaisi noin 250:llä, ja myös heitä varten rakennettaisiin uudet tilat.

Tässä mallissa Sammonlahteen siirtyisivät oppilaat Kuusimäen ja Skinnarilan kouluista sekä Skinnarilan ja Liesharjun päiväkodeista. Jossain vaiheessa mukaan tulisivat myös Lavolan alakoulun oppilaat.

 

Sammonlahden koulukeskuksesta tulisi suuri, mutta oppilasmäärältään se jäisi vielä selvästi Kimpisen koulukampusta pienemmäksi. Kimpisessä lapsia ja nuoria käy noin 1 500.

Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Tuija Willberg pitää alakoulujen keskittämistä Sammonlahteen opetuksen laadun ja kustannusten näkökulmasta toimivana vaihtoehtona. Lisäksi malli mahdollistaisi koululaisten iltapäivätoiminnan sekä monipuolisen kerhotarjonnan.

 

Lappeenranta linjasi kouluverkkonsa tulevaisuutta syksyllä 2013. Vain länsialueen koulujen tilanne jäi osin auki. Valtuusto kuitenkin päätti jo silloin, että keskittäminen Sammonlahteen on ykkösvaihtoehto.

Valtuusto hyväksyi kirjauksen, että Sammonlahteen rakennetaan vuosina 2016-2020 tilat, jotka korvaavat nykyiset Skinnarilan ja Kuusimäen koulut sekä Skinnarilan päiväkodin. Vaihtoehtona tälle oli koulujen jatkaminen entisillä paikoillaan, jos se osoittautuu järkevämmäksi.

 

Skinnarilan koulun ensimmäinen osa on valmistunut 1977 ja Kuusimäen koulu 1980. Kumpikin on siinä kunnossa, että niihin pitäisi lähivuosina tehdä perusteellinen remontti.

Vuonna 1949 valmistunut Lavolan koulu on peruskorjattu 1998 eikä sillä ole välitöntä tarvetta isoon remonttiin.

 

Länsialueen koulujen ja päiväkotien sijoittumisessa keskittäminen Sammonlahteen on toistaiseksi vain yksi mahdollisuus. Virkamiehet korostavat, että muutkin vaihtoehdot ovat auki.

Myös sitä on tutkittu, että nykyiset päiväkoti- ja koulurakennukset jatkaisivat entisillä paikoillaan peruskorjausten tai uudisrakentamisen jälkeen.

Sellainenkin vaihtoehto on ollut esillä, että Sammonlahden lisäksi myös Lappeen koulua laajennettaisiin ja sinnekin tuotaisiin myös yläluokat.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari