Tunnustusta kotiseututyölle

Ansiomitalit. Hiitolanjoki-yhdistys saa Museoliiton muistamisesta uutta energiaa. Lappeenrannan museot ehdolla vuoden museoksi.

Petteri Värtö

Eteläkarjalainen kotiseututyö on saanut tunnustusta Museoliitolta. Liitto myönsi ansiomitalin Hiitolanjoki-yhdistykselle, Lappeenrannan Killalle, Eila Ikävalkolle ja Eila Kajanus-Jurvaselle sekä kotiseutuneuvoksille Pertti Jurvanen, Pekka Siiropää ja Pertti Vuori museotyön hyväksi tehdystä työstä ja museoalalla saavutetuista ansioista valtakunnallisten museopäivien avajaisten yhteydessä Lappeenrannassa maanantaina.

— Ansiomitali tuli yllätyksenä Hiitolanjoen kohdalla. Olen tehnyt erinäisiä työ- ja harrastusasioita sen parissa 15 vuotta, eikä läpimurtoa ole vielä saavutettu, yhdistyksen puheenjohtaja Mikko Europaeus sanoo.

Hän arvelee huomioimista tunnustukseksi ainutlaatuiselle ja merkittävälle kulttuurihistorialliselle kohteelle, muttei sivuuta tunnustuksen mahdollista tarkoituksellisuutta luoda uskoa yhdistysaktiivien tuleviin ponnistuksiin.

— Asiaa voi käyttää tietyissä väännöissä, jotta voimayhtiöt saataisiin kulttuuri- ja teollisuushistoriallisten arvojen taakse myös käytännössä eikä vain juhlapuheissa, kuten toistaiseksi on tapahtunut, Europaeus toteaa.

 

Valtakunnalliset museopäivät kokoaa yli 200 museoalan ammattilaista Lappeenrantaan keskiviikkoon saakka. Kokoontuminen huipentuu tiistain Museogaalaan, jossa liitto palkitsee museoiden parhaimmistoa.

Jaossa ovat Vuoden museo- ja Vuoden museoviestintäteko –palkinnot. Vuoden museo –palkinnosta kisaavat Lappeenrannan museot, Sagalundin museo, Serlachius-museo Gösta ja Torniolaakson maakuntamuseo. | Petteri Värtö

 

Museoliiton palkitsemat

Hiitolanjoki-yhdistys on perustettu vuonna 2005. Tavoitteena on Hiitolanjoen ja sen ympäristön kehittäminen kulttuuri- ja luontokohteena.

Lappeenrannan Kilta ylläpitää paikallista identiteettiä, herättää keskustelua kaupunkikuvasta ja puolustaa rakennusperintöarvoja.

Eila Ikävalko ja edesmennyt puolisonsa Reino Ikävalko perustivat omalla pyyteettömällä työllä Imatran veteraani- ja lottamuseon vuonna 2000.

Pertti Jurvanen ja Eila Kajanus-Jurvanen ovat toimineet pitkään Savitaipaleen kotiseutuyhdistyksessä ja erilaisten paikallishistoriajulkaisujen parissa.

Pekka Siiropää on aktiivinen ja pitkäaikainen toimija sekä Luumäen paikallishistorian tutkimuksessa, kotiseututyössä että maakunnan arkeologisessa toiminnassa.

Pertti Vuori on pitkän linjan kotiseutuaktiivi, Joutsenon Pitäjäntuvan entinen museonhoitaja ja Joutsenon historian ja perinteen ansioitunut tuntija.

Lähde: Museoliitto

Kirjoittaja:
Petteri Värtö