Yliopisto kehittää luomupakkausta

TUOTEKEHITYS. Luomuketjusta halutaan tehdä täydellinen raaka-aineesta pakkaukseen. Yliopisto otti tuottajat mukaan kehitystyöhön.

Heikki Sopanen

Lähivuosina eteläkarjalaiset luomutuotteet voivat saada ympärilleen luomupakkauksen. Lappeenrannan teknillinen yliopisto käy kehittämään valmistustekniikkaa ja pakkausta, joka soveltuu pienenkin tuottajan ja pakkaajan tarpeisiin.

Perusosaaminen on jo hallussa, sillä yliopisto on kehittänyt laboratoriossaan elintarviketeollisuudelle ja suurille tuottajille pakkauslinjan, joka valmistaa kartonkipakkauksia. Nyt osaamista aletaan hyödyntää paikallisten, pienempien lähi- ja luomutuottajien toiveisiin sopivaksi.

-Pienempien toimijoiden ja tuottajien suuntaan meneminen on meille uusi alue. Uudenlainen pakkausyksikkö huomioi käyttäjien erityistarpeet ja mahdollistaa hajautetun pakkausvalmistuksen ja pakkaamisen lähellä tuottajaa, kehittämispäällikkö Mika Kainusalmi yliopistosta kertoo.

Yliopiston hanke vastaa ajan haasteisiin. Kainusalmi sanoo, että nyt lähi- ja luomuruokia pakataan usein öljypohjaisiin muoveihin. Ekologisten pakkausratkaisujen käyttö kuitenkin yleistyy niin kuluttajien vaatimusten kuin pakkausten kierrätettävyyttä ja tuottajavastuuta edellyttävän lainsäädännön myötä.

-Etenkin lähi- ja luomuruuan kohdalla kysyntä kasvaa voimakkaasti. Pakkausten pitää olla linjassa tuotteen kanssa, eli laadukas tuote tarvitsee laadukkaan ja ympäristöystävällisen pakkauksen. Samalla keksitään keinoja, joilla voidaan auttaa jopa vientiä ulkomaille.

Hanke käynnistyi helmikuussa, ja nyt on alkamassa tarveselvitys. Kainusalmi kertoo, että kontakteja otetaan alueen tuottajiin.

-Asiakastarvekartoituksella selvitämme toiveita ja vientisuunnitelmia, ja sitten kehitetään tuotetta sen mukaan. Lopputilanne on, että pientuottajalla on oma laite, joka valmistaa pakkaukset sekä pakkaa tuotteet niihin ja kauppaa eteenpäin.

Kainusalmi sanoo, että materiaalin ja laitekehityksen rinnakkaisuus on yliopiston vahvuus. Yliopistosta löytyy niin konetekniikan kuin kemian sekä kartonki- ja paperitekniikan osaamista.

-Pystymme testaamaan heti, miten tuote toimii käytännön valmistusprosessissa. Kartonkiteollisuus on täällä kaakon kulmalla vahvaa ja tuotekehityksemme liittyy siihen.

Yliopiston kehittämä pilottilaite jää tutkimuksen ja opetuksen käyttöön. Yhteistyökumppanit kaupallisessa maailmassa valmistavat ja myyvät tuottajille näiden tarvitsemat laitteet.

Tavoite on, että koko ketju raaka-aineesta pakkaukseen on luomua.

Vuoden 2017 elokuuhun kestävään hankkeeseen on saatu Euroopan aluekehitysrahaston rahoitusta Etelä-Karjalan, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen liittojen kautta. Yhteistyökumppaneina ovat VTT ja Åbo Akademi. Lappeenrannan teknillinen yliopisto on hankkeen koordinaattori.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen