Eksote jäi hännille asiakastyytyväisyydessä

Sotepalvelut. Tarkastuslautakunnan mielestä Eksote ei kerro palvelujensa toteutumisesta riittävästi. Talousvertailussa Eksote pärjää paremmin.

Anne Kotiharju

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) jäi terveysasemien asiakastyytyväisyydessä hännille. 12 suuren kaupungin vertailussa parhaiten menestyivät Hämeenlinna, Jyväskylä ja Turku. Eksote jäi viimeiseksi Lahden jälkeen.

Hämeenlinna sai yleisarvosanaksi 4,41, kun hännänhuippu Eksoten vastaava arvosana oli 4,19. Kaupunkien keskiarvo oli 4,30.

Kuntaliiton viime vuoden lopulla tekemään kyselyyn vastasi 7 700 ihmistä.

 

Eksotessa oli vastausten perusteella ongelmia puhelinyhteyden saamisessa terveysasemalle. Häntäpäähän jättivät myös muun muassa odotusajat lääkärin vastaanotolle tai arvio saadusta hoidosta lääkärin vastaanotolla.

47 prosenttia eli vajaa puolet Eksoten asiakkaista oli kuitenkin sitä mieltä, että palvelu terveysasemalla on kehumisen arvoista. Suurten kaupunkien keskiarvon mukaan 59 prosenttia asiakkaista kehuisi oman terveysasemansa palvelua.

 

Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen mukaan Eksoten pitää parantaa puhelinpalveluaan terveysasemilla ja kehittää edelleen palvelujen saatavuutta.

Tarkastuslautakunta moittii Eksotea siitä, ettei se raportoi toiminnan tuloksista riittävästi. Tämän takia tavoitteiden saavuttamista on vaikea arvioida. Esimerkiksi liikkuvien palvelujen Mallu- ja Malla-autojen kustannustehokkuus jää epäselväksi.

Kustannusvertailussa Eksote taas pärjää kohtalaisesti. Eksote oli kymmenen suuren kaupungin vertailussa neljänneksi edullisin. Kuntaliiton vertailu perustui viime vuoden alustaviin tilinpäätöstietoihin.

Halvimmat sosiaali- ja terveysmenot olivat Jyväskylässä, alle 2 800 euroa asukasta kohti. Kalleimmat olivat Helsingissä, yli 3 400 euroa asukasta kohti. Eksoten menot olivat runsaat 2 700 euroa asukasta kohti.

Tarkastuslautakunta pitää Eksoten talouden tasapainottamistoimia onnistuneina. Toimintakatetta jäi vuonna 2014 niin paljon, että sillä pystyttiin rahoittamaan poistot ja rahoituskulut sekä kattamaan aiempien vuosien aikana syntynyttä talouden alijäämää suunniteltua enemmän.

Eksoten ylijäämä oli viime vuodelta 11,7 miljoonaa euroa.

 

Eksote oli kymmenen suuren kaupungin vertailussa neljänneksi edullisin.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju