Valtio haluaa Sarviniemen vaikka väkisin

Taipalsaari.  Keskustelu venäläisostajista sai puolustusministerin reagoimaan. Alueen omistajat eivät kommentoi venäläistietoja.

Timo Laitakari,  Ilona Pesu

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on valmis Taipalsaaren Sarviniemen pakkolunastukseen. Hän perustelee tätä ampumamelulla.

— Kohdetta ei voi oikeastaan hyödyntää muihin käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi loma-asutus ei siellä ole uskottava, Niinistö sanoo.

Lisäksi Puolustusvoimat tarvitsee alueen omiin tarkoituksiinsa. Sarviniemen vieressä on Maasotakoulun laaja harjoitusalue.

— Käytämme kaikkia lain keinoja, että saamme alueen haltuumme, Niinistö sanoi Etelä-Saimaalle. Niinistön pakkolunastuspuheista kertoi ensimmäisenä Yle Etelä-Karjala.

Niinistön kannanotto liittyy tiistaina käynnistyneeseen keskusteluun alueen mahdollisesta siirtymisestä venäläiseen omistukseen.

Yle kertoi silloin kahden eri venäläistahon olevan kiinnostuneita ostamaan alueen. Myyntihinnaksi kerrottiin 7,5 miljoonaa euroa. Aiemmin aluetta on tarjottu valtiolle samaan hintaan.

Alue on ollut myynnissä jo pitkään. Sitä, mikä tekee alueesta tärkeän juuri nyt, ministeri ei valota.

— Sanon kaksi sanaa: valmiudelliset tehtävät.

Niinistö ei myöskään kerro, mihin hänen tietonsa alueen venäläisostajista perustuvat.

 

Alueen omistavat kaksi lappeenrantalaista kiinteistösijoittajaa Unto Karjalainen ja Jukka Suninen. Heidän yhtiönsä Saimaa Spirit Oy osti alueen marraskuussa 2008 Tornator Oy:ltä. Alueella oli tarkoitus järjestää kesän 2012 loma-asuntomessut.

Nyttemmin liikemiesten tiet ovat eronneet ja Sarviniemen omistus on jaettu useampaan palaseen, joita miehet yhä omistavat erikseen ja yhdessä.

Kumpikin on varsin vaitonainen Sarviniemen kohtalosta, eikä heillä ole mitään sanottavaa mahdollisesta venäläisestä ostajasta. Kumpikaan ei myöskään tunnu tietävän toistensa suunnitelmia.

— Meidän toivomus on, että kauppa valtion kanssa olisi mennyt maaliin, Jukka Suninen kertoo.

— Asia on käymistilassa, Unto Karjalainen toteaa.

— En ole omista alueistani mitään päättänyt, jätänkö suvulle vai meneekö jonnekin muualle. Kyllä sitten kerrotaan, kun tiedetään, Karjalainen sanoo.

 

Venäläisten tarjouksia Karjalainen kiistää nähneensä. Suninen kertoo nähneensä tarjouksen, mutta sen tekijä oli hänen mukaansa Suomeen rekisteröity yhtiö.

Julkisuuteen tieto venäläisistä ostajaehdokkaista tuli Huoneistomarkkinoinnin kiinteistövälittäjän Kristian Korimon lausunnoista. Venäläisostajien tarkoista aikeista ei Korimolla ollut tietoa.

Karjalainen ja Suninen kertovat, että välityssopimus Korimon yrityksen kanssa on tehty jo yli vuosi sitten, kun alueen omisti vielä Saimaa Spirit.

Vielä silloin osakkailla oli yhteinen näkemys alueen myyntihaluista ja hintatasosta. Nyt asia näyttää mutkikkaammalta.

Ministeri Niinistön ulostuloon Suninen suhtautuu myönteisesti ja odottaa, että neuvottelut valtion kanssa saavat taas vauhtia.

 

Taipalsaaren kunnanjohtaja Jari Willman kertoo seuranneensa Sarviniemi-keskustelua mediasta. Hän pitää tietoja venäläisostajista epämääräisinä.

Willman ihmettelee, ettei ostajakandidaatit tai myyjä ole ollut millään tavalla yhteydessä kuntaan. Kunnalla on kaavoitukseen monopoli, ja alueen käytön kannalta on ratkaisevaa se, millainen kaava alueelle on mahdollista saada.

— Luulisi ostajaa kiinnostavan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoittaja:
Timo Laitakari, Ilona Pesu