Eksote riepottaa yrittäjää

Sote-palvelut. Luumäen Suholan tehostetun palveluasumisen paikat siirtyvät lyhyellä varoitusajalla Eksotelle. Yllättynyt kunta vaati Eksotelta selvitystä.

Anne Kotiharju

Suholassa sulatellaan karvasta palaa. Kauniissa maalaismaisemassa Luumäen Urolla sijaitsevan hoitokodin mummot ja papat muuttavat syksyllä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) pyörittämään Vallikotiin. Suholan työntekijät ja yrittäjä jäävät tyhjän panteiksi, ellei jotain järjesty.

Eksote irtisanoi Suholan ostopalvelusopimuksen puolen vuoden irtisanomisajalla. Vasta viime vuoden lopulla Suhola valittiin kilpailutuksessa palveluntuottajaksi vuosiksi 2015-2018.

-Kaikki ovat hämmentyneitä eivätkä oikein ota uskoakseen. Itse olen todella harmissani asukkaiden, omaisten ja työntekijöiden puolesta, Suholan yrittäjä Johanna Suhonen sanoo.

Hän arvelee, ettei hoitokoti edes olisi osallistunut kilpailutukseen, jos nopea irtisanominen olisi ollut tiedossa. Kilpailutuksessa menestyminen edellytti myös investointeja.

-Mutta ostopalveluyrittäjän on tähän tilanteeseen tyytyminen. Pitää sopeutua muutoksiin. Elämä jatkuu.

Vuonna 2006 perustettu 11-paikkainen hoitokoti työllistää kuusi vakituista sekä sijaisia ja keikkatyöläisiä.

-Aikamoinen pommi tuo oli. Omaiset ovat olleet tosi pahoillaan. Tämä on koettu kodiksi, kertoo hoitaja Sini Lensu.

 

Luumäen kunta paheksuu Eksoten toimintatapaa ja pyytää selvitystä. Kunnanhallituksen mielestä Eksote toimi kunnan kanssa solmitun palvelusopimuksen vastaisesti.

-Puskista tämä tuli. Kunnassa ei tiedetty asiasta ennen kuin toimenpiteitä oli jo tehty. Kyse on kuitenkin kunnan kannalta isosta asiasta, sanoo kunnanjohtaja Anne Ukkonen.

Eksote toteaa vastauksessaan, että sen ostopalvelusopimuksissa on puolen vuoden irtisanomisaika ja ettei ostoissa ole sitouduttu lukumääriin.

Ukkosen mielestä kyseessä ei ole pelkästään yrittäjän ja Eksoten välinen asia. Luumäki maksaa palveluista Eksotelle ja neuvottelee palvelusopimuksen.

-Kunnalle kuuluu, miten sen alueella olevaa yritystä kohdellaan. Yrityksen puolesta olen todella pettynyt Eksoten toimintatapaan.

Ukkosen mukaan kunta olisi arvioinut Vallikoti-investointia eri tavalla vuonna 2011, jos vaikutus Suholaan olisi ollut tiedossa. Luumäelle oli vakuutettu, että kaikki paikat tarvitaan.

Kunnanhallitus käsittelee Eksoten antamaa selvitystä kokouksessaan juhannuksen jälkeen.

 

Vallikoti valmistuu lokakuussa. Eksote vastaa Vallikotiin tulevista tehostetun palveluasumisen paikoista. Myös vanhainkoti remontoidaan tehostettuun palveluasumiseen. Investointi maksaa yli neljä miljoonaa euroa.

Terveysaseman vuodeosaston asukkaat voivat siirtyä aikanaan remontoituun vanhainkotiin. Terveysasema taas muuttuu hyvinvointiasemaksi, kun vuodeosastolta vapautuu tiloja.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju