Sarviniemen lunastus lähtee valmisteluun

Taipalsaari. Puolustusministeriön mukaan hinta ei ole neuvotteluasia. Välittäjä kertoo nyt venäläisten tarjonneen yli 10 miljoonaa euroa.

Timo Laitakari

Sarviniemen alueen siirtyminen valtiolle etenee. Puolustusministeriön ylijohtaja Jukka Juusti kertoo, että pääesikunta yhdessä Metsähallituksen kanssa ryhtyy pohtimaan lunastusesityksen tekemistä.

– Tarvittaessa puolustusministeriö ryhtyy lunastusluvan valmisteluun lunastuslain mukaisesti, Juusti kertoo.

Taipalsaaren Sarviniemen alueen lunastus valtiolle tuli ajankohtaiseksi, kun Yle kertoi tiistaina venäläisten ostajien olevan kiinnostuneita Maasotakoulun harjoitusalueen lähellä olevan Sarviniemen ostamisesta.

Tuore puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) linjasi keskiviikkona, että valtio hankkii alueen itselleen tarvittaessa jopa pakkolunastuksella.

Puolustusvoimat ei tarvitse aluetta harjoitteluun. Niinistö perusteli tarvetta valmiudellisilla tehtävillä, mitä se sitten tarkoittaakin.

Ylijohtaja Juusti ei avaa perusteita, joilla pakkolunastusta mahdollisesti esitetään. Perustelut valmistellaan aikanaan pääesikunnassa.

Juustin mukaan menettely etenee aivan normaalisti lunastuslain mukaan. Lunastuslaissa ei erityisesti määritellä, millaisissa tapauksissa pakkolunastukseen voidaan ryhtyä: lunastaa saadaan silloin, kun yleinen tarve sitä vaatii.

Tyypillisesti pakkolunastuksiin käydään, kun tarvitaan maata esimerkiksi luonnonsuojelualueiden perustamiseen tai valtateiden rakentamiseen.

Päätöksen lunastuksesta tekee lopulta Suomen hallitus yleisistunnossaan. Lain mukaan lunastettavasta omaisuudesta pitää maksaa käypä hinta.

Entä aikooko puolustusministeriö vielä neuvotella asiasta omistajan kanssa?

-Neuvottelut käy Metsähallitus. Se on kaupankäyntiä ja hinnanarviointia. Meillä ei ole tarvetta jatkoneuvotteluihin, Juusti sanoo.

Hän korostaa, että alueen omistajille tarjottu summa perustuu ulkopuolisten asiantuntijoiden arvioon alueen hinnasta.

– Se menee sillä tavalla, ettei valtio voi maksaa ylihintaa, Juusti sanoo.

Juusti kertoo puolustusministeriön kertoneen ostajalle jo ensimmäisten yhteydenottojen jälkeen, että alue kiinnostaa. Käytännön neuvotteluja on ministeriön puolesta käynyt Metsähallitus.

– Metsähallitus teki tarjouksen, joka perustui ulkopuolisen asiantuntija arvioon. Se ei näyttänyt myyjälle riittävän.

Omistajan edustajan mukaan valtio on tarjonnut noin 80 hehtaarin alueesta 3,3 miljoonaa euroa. Heidän oma hintapyyntönsä on ollut 7,5 miljoonaa euroa.

Aluetta kaupitteleva kiinteistövälittäjä on aiemmin kertonut, että alueen myynnistä on neuvoteltu myös kahden venäläistahon kanssa samaan 7,5 miljoonan euron hintaan. Näiden neuvottelujen vakavuudesta ei ole luotettavia tietoja.

Torstaina välittäjän puheet muuttuivat ja hän kertoi Iltalehdelle venäläisten tarjonneen alueesta jo 10,5 miljonaa euroa.

Sarviniemen alue on kahden lappeenrantalaisen kiinteistösijoittajan omistuksessa. Heidän entinen yhtiönsä osti alueen 2008 Tornatorilta. Sarviniemi oli tarkoitus kehittää huvila-alueeksi, ja sinne myönnettiin vuoden 2012 loma-asuntomessut. Messut peruuntuivat, kun kaavaa ei saatu ajoissa valmiiksi.

Valtio ei voi maksaa ylihintaa.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari