Yliopisto menettää miljoonia

Lappeenranta. Hallituksen säästöt vievät yliopiston budjetista jopa kolme prosenttia.

Mira Mannersola

Tuoreeseen hallitusohjelmaan kirjatut säästöt nipistävät Lappeenrannan teknilliseltä yliopistolta miljoonia euroja.

— Voimme arvioida karkeasti, että hallitusohjelman säästöjen vaikutukset tulevat olemaan yliopistollemme useita miljoonia. Hallituksen menoleikkaukset ovat kuitenkin osin tulkinnanvaraisia, kertoo yliopiston talousjohtaja Minna Sutela.

Rehtori Anneli Pauli pitää säästöjä tuntuvina.

— Ministeriöltä saamastamme rahoituksesta leikattaisiin kaksi tai kolme prosenttia, joten kyllähän se tuntuu. Emme elä mitenkään leveästi, vaan olemme yrittäneet säästää tähänkin mennessä. Toki tuollainen leikkaus vaikuttaisi kaikkeen, myös opetukseen, Pauli sanoo.

 

Hallitus säästää yhteensä 175 miljoonaa euroa jäädyttämällä korkeakouluindeksin eli kustannusten nousua mittaavan indeksin.

Lisäksi hallitus karsii korkeakoulujen saamia Tekesin ja Suomen akatemian rahoituksia 140 miljoonan euron edestä. Korkeakoulujen kustannustehokkuuden parantamisella hallitus aikoo säästää vielä 75 miljoonaa euroa vuodessa.

— Jännityksellä odotamme, mitkä ovat hallituksen konkreettiset toimenpiteet ja miten säästöt jaetaan korkeakoulujen kesken, Pauli sanoo.

Hallitus haluaa muun muassa lisätä korkeakoulujen yhteistyötä rahan säästämiseksi.

— Tiivistyvä yhteistyö voi toki säästää voimavaroja. Olemme tehneet jo aiemminkin paljon yhteistyötä Saimaan ammattikorkeakoulun kanssa, mutta yliopistolaki on torpannut suunnitelmat esimerkiksi yhteisestä kielenopetuksesta. Uskon, että tähän lakiin tulee nyt muutoksia.

 

Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunnassa ollaan tuohtuneita hallitusohjelmaan kirjatuista säästöistä.

— Ennen vaaleja kaikki puolueet lupasivat, että vaikka tilanne on vakava, koulutuksesta ei ainakaan leikata. Osaamisen kasvattaminen oli yksi lääkkeistä, joilla Suomi saadaan nostettua taantumasta, kertoo ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Kaisa Rimpiläinen.

Anneli Pauli näkee hallitusohjelmassa kuitenkin myös mahdollisuuksia.

— Hallituksen kärkiohjelmissa puhutaan kiertotaloudesta, puhtaasta teknologiasta ja digitalisaatiosta. Nämä käyvät hyvin yksiin meidän strategiamme kanssa. Hallituksen tavoitteena on kääntää toimintaa uuteen suuntaan, ja jos hyvin käy, yliopistomme voi jopa hyötyä uudistuksista.

Kirjoittaja:
Mira Mannersola