Energian tontille korkea tornitalo

Lappeenranta. Tontinluovutuskilpailun voittaneella ehdotuksella on kuvaava nimi Pekka ja Pätkä.

Matti Saarela

Lappeenrannan keskustaan suunnitellaan kahta uutta kerrostaloa. Lappeenrannan Energian tonteille Oksasenkadun ja Valtakadun välissä on tarkoitus rakentaa kaksi kerrostaloa, joista korkeaan tornitaloon tulee yhdeksän ja sitä hieman matalampaan lamellitaloon seitsemän kerrosta.

Suunnitelma perustuu vuonna 2013 järjestettyyn tontinluovutuskilpailuun, jonka voitti Skanska Talonrakennuksen ja Arkkitehtipalvelun tekemä suunnitelma. Voittaneen ehdotuksen nimi Pekka ja Pätkä kuvaa osuvasti näiden kahden rakennuksen muodostamaa kokonaisuutta.

Korttelin rakentamista varten on vireillä asemakaavamuutos. Uudessa asemakaavassa Lappeenrannan Energian käytöstä poistettu muuntamokenttä muutetaan asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi.

-Taipalsaarentien puoleinen kulma kestää vähän korkeampaakin rakentamista, kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki sanoo suunnitelmasta.

Mitään Lappeenrannan Manhattania ei tontille ole tarkoitus pystyttää. Jouhkin mukaan tontinluovutuskilpailun voittaneen suunnitelman vinot kattolinjat pehmentävät vaikutelmaa.

-Uusissa luonnoksissa rakennukset ovat säilyneet samanlaisina kuin kilpailun voittaneessa ehdotuksessa.

Kaupunki ei ole vielä tehnyt kauppoja tontista Skanskan kanssa. Projektikehitysjohtaja Kari Hovi kehottaa palaamaan Skanskan suunnitelmiin tontin käytöstä syksyllä.

Snellmaninkadun ja Valtakadun kulmassa on vuonna 1928 rakennettu toimistorakennus ja sen vieressä vuonna 1906 rakennettu asemapäällikön talo. Molemmat on suojeltu asemakaavalla ja Jouhkin mukaan rakennusten suojelua jatketaan myös uudessa asemakaavassa.

Taipalsaarentien ja Valtakadun kulmassa on vuonna 1928 rakennettu toimistorakennus ja sen vieressä päämuuntoasema. Niiden tulevasta käytöstä tai suojelusta ei ole tehty päätöksiä.

Asemapäällikön talon omistaa ja kaupunki. Sen tilat on vuokrattu kahdelle yritykselle. Kaupunki omistaa suoraan myös osan korttelin maapohjasta. Muilta osin tontit ja rakennukset omistaa kaupungin kokonaan omistama Lappeenrannan Energia Oy.

 

Kirjoittaja:
Matti Saarela