Kun Lahnajärvi vielä näkyi

Taikalyhdyn näyttely Lemillä esittelee edesmenneen opettajan Anton Taipaleen vanhoja valokuvia. Näyttelyn kuvat ovat ensi kertaa yleisön nähtävillä.

Riina Nokso-Koivisto

Lemin kirkonkylässä kohoaa upouusi kerrostalo.

Samalla paikalla väki oli vuosikymmeniä sitten korjaamassa pellavaa Klemin talon pellolta, kun opettaja Anton Taipale ikuisti tilanteen kamerallaan. Taustalla avautuu Lahnajärven hieno maisema.

— Nykyisinhän kirkonmäeltä ei enää näy järvelle, Aapo Pekari sanoo.

Vanhoihin, osin jo menetettyihin maisemiin on mahdollisuus kesän aikana perehtyä Lemin vanhassa kirjakaupassa Taikalyhdyssä. Esillä on lemiläisen opettajan Anton Taipaleen (1898—1965) valokuvia, joiden negatiivit Hannu Peltomaa pelasti 1970-luvulla Taipaleen jäämistöstä. Peltomaa toimi tuolloin läänintaiteilijana.

Kokoelmaan kuuluu noin 3 000 lasinegatiivia. Niistä osa on ollut esillä jo aiemmin Taikalyhdyn ja Etelä-Karjalan museon yhteistyönä.

 

Nyt nähtävillä on kuitenkin ennennäkemättömiä kuvia, jotka Peltomaa ja Taikalyhdyn pitäjä Aapo Pekari ovat skannanneet ja vedostaneet tätä näyttelyä varten.

— Anton Taipale oli taitava harrastajakuvaaja. Hän dokumentoi hienosti lemiläistä elämää, Pekari kiittää.

Paitsi maisemia kuvissa esiintyy monia persoonia joista on kerrottu Lemillä tarinoita näihin päiviin asti.

Pekari ja Peltomaa ovat suunnitelleet näyttelyyn kuvapareja, jotka kertovat kyseisestä paikasta tai tapahtumasta enemmän kuin monta yksittäistä kuvaa.

Yhdessä kuvaparissa näkyy esimerkiksi vanha Osuuskauppa, jonka eteen on jo toimitettu rakennustarpeita. Niistä tehtiin toisessa kuvassa nähtävä uusi Yhtymän funkkistalo.

— Tarkoitus on tällä tavoin kertoa pieniä tarinoita Lemin menneisyydestä, Pekari sanoo.

Urakka on ollut iso, mutta Pekarin mielestä antoisa, mielenkiintoinen ja jopa hauska.

Hymyn on herättänyt esimerkiksi kuva Lemin Eskoista, joiden kilpapukeutuminen ei ennen sotia ollut aivan yhtä virtaviivaista kuin nykyisin.

 

Mennyt maisema -näyttely Lemin Taikalyhdyssä 27.6.—28.8.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto