Honkalahden sahalta lähtee nyt 17

Joutseno. Yt-neuvottelut päättyivät erimielisinä. Irtisanomislappuja jaetaan tällä viikolla.

Helena Rissanen

Stora Enson Honkalahden- sahalla jaetaan tällä viikolla irtisanomislappuja. Yt-neuvottelujen päätteeksi työnantaja päätti, että 17 henkilöä joutuu lähtemään. Työntekijäpuoli piti irtisanomisten määrää ylimitoitettuna ja ilmoitti olevansa ratkaisusta eri mieltä.

— Vähennykset ovat liian suuret. Työt eivät vähene, sillä tuotantomäärien on ajateltu pysyvän samana. Jäljelle jäänyt porukka joutuu joustamaan ja tekemään entistä enemmän töitä, pääluottamusmies Juha Konttinen sanoo.

Johtaja Jarkko Nevalaista erimielisyys harmittaa, koska yt-toiminnan tavoite on sopia asioista.

— Aika monessa kohtaa olimme eri linjoilla, mutta työnantaja olisi toivonut, että lopputuloksesta olisi pystytty sopimaan, Nevalainen sanoo.

 

Nevalaisen mukaan Honkalahden sahan koko kapasiteettia ei ole tähän mennessä pystytty käyttämään.

— Tämä ratkaisu on osittain sopeutusta ja osittain tehostamista. Osastojen välisiä rajoja pyritään esimerkiksi madaltamaan ja hakemaan joustavuutta toimintaan.

Työnkuviin tulee muutoksia.

Konttisen mukaan raju vähennys johtaa jäljelle jääneiden työntekijöiden liian suureen kuormitukseen. Nykyisten 107 työntekijän sijaan jatkossa työt hoitaa 90 ihmistä.

— Ihmiset eivät jaksa, ja ihmettelen, mistä työmotivaatio tulee jatkossa, hän miettii.

 

Nevalainen vakuuttaa, että aina ensin katsotaan, että työt pystytään tekemään turvallisesti työaikalakeja noudattaen.

— Henkilöstösäästöjen lisäksi teemme paljon muutakin. Pyrimme tehostamaan myyntiä, tuotekonseptia ja raaka-ainetehokkuutta. Muitakin kiinteitä kustannuksia kuin henkilökuluja joudumme miettimään.

Juha Konttisen mukaan työaika- ja palkkaneuvottelut jatkuvat vielä.

— Käytännössä meillä on käyty kaksi vuotta jatkuvasti neuvotteluja työajoista ja mahdollisista lomauttamisista. Kuka tietää, milloin seuraavat yt:t ovat edessä. Työrauhaa ei ihmisille suoda.

 

Konttinen ihmettelee jatkuvaa henkilöstövähennysten tarvetta.

— Tulos on ollut hyvä jo pitkään. 2013 vähennettiin 15 henkilöä, ja sen jälkeen on tehty kovaa työtä tuloksen parantamiseksi. Tulos ollut hyvä, mutta ei näköjään riittävä.

Jarkko Nevalaisen mukaan Honkalahden saha on haastavassa taloustilanteessa toistaiseksi selviytynyt suhteellisen hyvin. Paikoilleen ei voi kuitenkaan jäädä makaamaan, vaan tehostaa pitää.

— Toimintamalli perustuu jatkuvaan parantamiseen. Henkilöstöön kohdistuvat vähennykset ovat tietysti ikäviä.

 

Irtisanomiset pyritään Jarkko Nevalaisen mukaan tekemään tällä viikolla. Irtisanotuista muutama pääsee niin sanottuun työttömyyseläkeputkeen. Suurin osa joutuu hakemaan uusia töitä.

 

Honkalahden saha

Stora Enso sahaa Honkalahdessa mäntytukkia.

Jalostuspuolella on komponenttilaitos ja höylä.

Työntekijöitä on tällä hetkellä 115, joista tuotannon puolella 107.

Vuonna 2011 saha työllisti noin 200 ihmistä.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen