Tiny Giant katsoo jo maailmalle

Kasvuyrittäminen. Imatralainen start-up-digitoimisto Tiny Giant uskoo kasvumahdollisuuksiinsa. Yhtiön kielipalveluille löytyy kysyntää globalisoituvassa yhteiskunnassa.

Sakari Muurinen

Halu asua Imatralla sai neljä kaverusta lyömään hynttyyt yhteen. Joulukuussa perustettu digitoimisto tarjoaa käännöspalveluita, verkkosivujen koodausta ja mainonnan suunnittelua.

– Vaihtoehtona olisi muuttaa jonnekin Helsinkiin, kun täältä ei tällä koulutuksella saisi mitään, missä oikeasti viihtyisi, sanoo yhtiön kieliasiantuntija Sven Langbein.

Tiny Giantin toimitusjohtaja Antti Korhonen sanoo, että yrittäjyys on kiinnostanut jo pitkään. Yrittäjän, toisin kuin palkkatyöläisen, ei tarvitse tehdä niin kuin joku muu sanoo, vaan itseään voi toteuttaa vapaammin.

– Aikaisemmat sukupolvet ovat ehkä ajatelleet turvallisuushakuisemmin. Meillä ei ikinä ole ollut turvallista vaihtoehtoa, koska työelämä muuttuu niin nopeasti.

Asiakkaan tarpeet toistuu Langbeinin ja Korhosen puheissa toistuvasti. Tämä on markkinarako, johon nelikko yrittää tunkeutua. Saksasta kotoisin oleva Langbein kertoo, että hän on ihmetellyt, kuinka vähän suomalaiset kunnioittavat asiakkaan tarpeita.

– Saksassa on kovempi kilpailu ja kaikkien pitää kuunnella, mitä asiakas haluaa. Ei voi vain tarjota tiettyä menuta.

Tiny Giantin palveluista erityisen merkille pantava on kielimuuli-palvelu. Yhtiön verkostossa on noin 30?000 ammattikääntäjää, josta etsitään asiakkaan tarpeisiin sopivin ja edullisin.

Kielipalvelut olivat ensi alkuun tarkoitettu sivubisnekseksi. Kova kysyntä yllätti yrittäjät itsensäkin, ja nyt kielimuuli on merkittävä osa kassavirtaa.

– Aikaisemmin Suomessa pienillä kielitoimistoilla on ollut vahva asema. Nyt on tarkoitus, että kaikki löytyy yhden katon alta, Korhonen sanoo.

Imatra on Korhosen mukaan otollinen valinta toimipaikaksi. Alueen yritykset ovat digitalisoituneet hitaasti, joten potentiaalista asiakaskuntaa riittää.

– Meillä on tarjota siihen osaamista. Ihmiset tykkäävät siitä, että ollaan lähellä. Tänne voi tulla juttelemaan ihan paikan päälle.

Korhonen sanoo, että yrityksellä riittää kasvuhaluja ja mahdollisuuksia.

– Ensin otamme haltuun Suomen markkinat. Kun saamme järjestelmät kuntoon, voimme kansainvälistyä.

Yhtiön kuukausittainen liikevaihto on tällä hetkellä noin 10?000 euroa. Neljän yrittäjän lisäksi tiloissa työskentelee kaksi harjoittelijaa. Korhonen sanoo, että suunta on oikea ja kasvu tapahtuu maltillisesti, mutta varmasti.

– Kun neljä ihmistä pitää elättää, niin aika paljon saa tehdä hommia. Pikkaisen olemme jopa pystyneet maksamaan jo palkkaakin.

Ulkopuolista rahoitusta yritys ei ole hakenut.

– Tulimme siihen lopputulokseen, että meidän kannattaa rahoittaa tätä ihan sillä, että teemme työtä asiakkaille, Korhonen sanoo.

Kaikki työntekijät olivat aikaisemmin paikallisen valuuttameklariyrityksen palveluksessa, joten heille oli kertynyt säästöjä.

– Kyllä tässä omat rahat ovat kiinni.

Kirjoittaja:
Sakari Muurinen