Karjalaisten laulu vietiin 70-luvulle

Musiikki. Osmo’s Cosmoksen versio Karjalaisten laulusta voitti maakuntalaulun sovituskilpailun. Nyt se kajahtaa 70-luvun ränttätänttärokkina.

Liisa Kukkola

Imatralaisten ylpeys, Osmo’s Cosmos -bändi on Karjalan paras sovittaja. Yhtyeen versio Karjalaisten laulusta voitti Karjalasta kajahtaa?-kilpailun, jossa Etelä-Karjalan liitto ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto etsivät tämän päivän versiota sata vuotta vanhasta maakuntalaulusta.

-Myö tehtiin Karjalaisten laulusta omanlaisemme versio eli sellainen seitkytluvun ränttätänttärokkiversio. Ei mitään pelleilyä mutta vähän rempseyttä biisiin, sitä myö lähdettiin omalla sovituksella hakemaan, Osmo’s Cosmoksen Pete Kiisseli kertoi kilpailun ratkettua.

Muiden laulujen sovittaminen on tuttua Osmo’s Cosmokselle, joka tunnetaan cover-bändinä.

-Kun myö tehdään versio kenen tahansa biisistä, myö kunnioitetaan sillä artistia?-?niin Katri Helenaa kuin Madonnaakin. Sama homma Karjalaisten laulun kanssa, eli ehdottomasti halusimme kunnioittaa tätä hienoa laulua, vaikka siihen vähän huumoria ollaankin nyt sekaan sovitettu.

 

Osmo’s Cosmoksen versiossa Karjalaisten laulusta Queenin mahtiballadi Bohemian Rhapsody lyö kättä imatralaisen lapsikuorolaulun kanssa. Linnalan musiikkiluokkien lasten laulua käytiin äänittämässä koulun ruokalassa.

Sovituksesta löytyy myös aikuisten kuoro-osuuksia, joilla Kiisselin mukaan haettiin jyhkeyttä. Sitä pitää hänen mukaansa löytyä uusitustakin maakuntalaulusta.

-Mahtipontisuutta sovitukseen tuovat myös jousisoittimet. Mutta biisi ei kuulostaisi meiltä, jos siinä ei olisi myös rokkipotkua.

Karjalaisten laulu saattaa kajahtaa tulevaisuudessa myös bändin omalla keikalla.

-Raumalaisessa yökerhossa puolilta öin Karjalaisten laulu ei kenties toimi parhaalla mahdollisella tavalla, mutta OC-baarissa ainakin, Kiisseli lupaa.

 

Kilpailun tuomariston mielestä Osmo’s Cosmoksen sovitus on ”toimiva rokkibiisi, jossa on ylväyttä ja huumoria. Vekkuli toteutus, joka lähtee mukavasti lentoon. Sovitus on ylpeä karjalaisuudesta. Siinä on mukana ripaus karjalaista hulluutta sekä energiaa, positiivisuutta ja joukkovoimaa. Kuorot ovat osa moniulotteista kokonaisuutta, joka tekee kunniaa alkuperäiselle sävelelle ja sanoille.”

-Kylhä myö sataprosenttisia karjalaisia ollaan, ja se kuuluu myös biisistä, Kiisseli sanoo.

 

Karjalaisten laulun uudet sovitukset voi käydä kuuntelemassa osoitteessa http://pohjois-karjala.fi/karjalastakajahtaa

 

Palkitut työt

I palkinto

Osmo`s Cosmos Band (Jussi Honka, Pete Kiisseli, Mikko Kupiainen, Matti Kähkönen, Jaska Miikki ja Ville Soininen) ja Music-Bros Ay (Matti Tuure) 5?000 euroa.

”Toimiva rokkibiisi, jossa on ylväyttä ja huumoria. Vekkuli toteutus, joka lähtee mukavasti lentoon. Sovitus on ylpeä karjalaisuudesta. Ripaus karjalaista hulluutta sekä positiivisuutta ja joukkovoimaa.”

 

II palkinto

Tommi Ilonen, Aina Creative Oy/Jussi Ratilainen. 2?000 euroa.

”Paras balladi, jossa on hienosti tapahtumaa ja kekseliästä rytmiikkaa, sofistikoitunut, elokuvamainen ja draamallinen kokonaisuus.”

 

III palkinto

Eero Grundström, Tommi Kainulainen, Avoin taideyhtiö Puhti/Anne-Mari Kivimäki. 1?000 euroa.

”Reipas ja raikas meininki, jossa on rohkeitakin elementtejä. Rytmillisesti hieno kokonaisuus.”

Kunniamaininnat

Puppet Records/Jonna Christensen, Square Ink/Lauri Hämäläinen: ”Pop-henkinen sovitus. Huikea nousu loppua kohti.”

Timo Härkönen, Kai Kuntola: ”Heavyhenkinen vahva soundi. Jyrkkä. Viitseliäs, hyviä efektejä kuten haitari. Melodiaa muunneltu varsin rohkeasti.”

Joni Lahtinen, Punapanda Oy/Elisa Rauma, Azra Topcu: ”Sievä ja soma kokonaisuus, jossa on mukana paljon ammattitaitoa.”

Kilpailun tuomaristo

Etelä-Karjalasta muusikko Jani Pola ja maakuntajohtaja Matti Viialainen, Pohjois-Karjalasta lehtori Jyrki Kurki, elokuvaohjaaja Markku Pölönen sekä maakuntajohtaja Pentti Hyttinen.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola