Paikallisiin vaikea saada kontaktia

Lappeenranta. Monikulttuurisessa karnevaalissa toivottiin avoimuutta ja vuorovaikutusta.

Mira Mannersola

Afrikkalaisen musiikin ja tanssin karnevaali kulki Lappeenrannan halki lauantaina päivällä. Järjestäjät kutsuivat mukaan hauskanpitoon kaikki suomalaiset ja maahanmuuttajat, sillä yhdessäolo tekee hyvää.

Gambialainen Adama Sarr nautti tapahtumasta.

— Minulla ja ystävilläni on ollut todella hauskaa. Sää on kaunis, ja tuuli puhaltaa mukavasti. On kiva huomata, että karnevaali kiinnostaa suomalaisia.

Sarr on kotiutunut Lappeenrantaan hyvin.

— Olen asunut kaupungissa lähes 20 vuotta. Minulla ei ole ollut mitään vaikeuksia täällä, sillä Lappeenranta on hieno kaupunki.

 

Ruandasta muuttanut Jean de Dieu Niyigaba on asunut kaupungissa kolme vuotta.

— Tulin opiskelemaan matematiikkaa teknilliseen yliopistoon. Kun valmistuin, sain täältä töitä ja menin naimisiin.

Vaikeinta Suomessa on kylmä talvi, mutta myös paikallisten pidättyväisyys tuli yllätyksenä.

— Suomalaiset haluavat vain elää omaa elämäänsä. Meillä olisi paljon jaettavaa, jos pääsisimme jutteluyhteyksiin. Paikalliset ovat kuitenkin hyväsydämisiä. En ole kohdannut täällä ollenkaan sellaisia rasismia, mitä saa kokea monissa muissa Euroopan maissa.

 

Sammonlahdessa kolme vuotta asunut Valentina Mukundwa on kotoisin Ruandasta. Myös hän kaipaisi paikallisilta avoimuutta.

— En ole kohdannut täällä asiatonta käytöstä, omakohtaisesti. Suomalaisista ei kuitenkaan tiedä, mitä he ajattelevat, koska kommunikointi jää pelkkiin tervehdyksiin.

Runsaampi vuorovaikutus hälventäisi ennakkoasenteita.

— Jotkut suomalaiset uskovat, että maahanmuuttajat tulevat tänne vain nauttimaan sosiaaliturvasta ja tekemään paljon lapsia. Tosiasiassa suuri osa heistä esimerkiksi opiskelee täällä. Ennakkoluulot johtuvat tiedon puutteesta.

 

Karnevaalia järjestänyt Simeon Walls on syntyjään liberialainen. Hän on asunut Lappeenrannassa jo 12 vuotta.

— Minulla on täällä paljon ystäviä, koska olen ollut mukana monenlaisessa toiminnassa. Olen muun muassa valmentanut jalkapallojoukkueita ja toiminut näytelmäavustajana teatterissa.

Aivan kaikki eivät ole olleet ystävällisiä.

— Olen todella saanut osakseni myös huonoa kohtelua. Pääsen siitä kuitenkin yli, sillä sellaista tapahtuu lähes missä tahansa.

Karnevaalin on tarkoitus lähentää suomalaisia ja maahanmuuttajia.

— Suomalaiset ovat rehellisiä mutta hiljaisia, afrikkalaiset taas ulospäinsuuntautuneita. Haluamme oppia tekemään yhteistyötä ja pitämään hauskaa yhdessä.

Kirjoittaja:
Mira Mannersola