Kuntakeskus uuteen kuosiin

Joutseno. Entisen kunnantalon alueen henki säilyy Joutsenossa. Kolme rakennusta suojellaan. Rinteeseen tulee pientaloja.

Anne Kotiharju

Joutsenon entisen kunnantalon alueen rakennukset tulevat ilmeisesti myyntiin alueen kaavoituksen valmistuttua. Ainoastaan nuorisotilana toimiva Rientola on täydessä käytössä, eikä sitä ainakaan toistaiseksi myydä.

Sen sijaan kolme virastotaloa ovat joko täysin tai pääosin tyhjillään jo nyt.

Lappeenrannan kaupunki kaavoittaa parhaillaan keskeistä Joutsenon kaupunkihistoriaan liittyvää aluetta. Tyhjentyvälle alueelle haetaan uutta käyttöä ja elämää. Nykyinen virastotalojen alue muuttuu asumiseen sekä liike- ja toimistorakentamiseen sopivaksi.

Uusia pientalokortteleita tulee nykyisten Kesolantien varressa olevien rakennusten ja Putkinotkontien väliin.

 

Vesitorni sekä Joutseno-talo ja virastotalo 2 suojellaan. Rakennukset voi purkaa vain pakottavasta syystä. Entisessä kunnantalossa on muun muassa valtuustosali. Virastotalo 1:n ja 2:n välissä kulkee maanalainen käytävä.

Muut rakennukset voi purkaa. Tilalle saa rakentaa uutta vanhaan ympäristöön sopivaa. Rakennusala ja rakennusoikeus on rajattu nykyisenkaltaisiksi. Kaavassa aluetta käsitellään kaupunkikuvallisesti tärkeänä.

-Alue edustaa 50-luvun tasapainoista kokonaisuutta. Vesitorni on maamerkki. Kaavalla on tarkoitus vaalia hienoa miljöötä, selvittää asemakaava-arkkitehti Maarit Pimiä.

Hänen käsityksensä mukaan rakennukset ovat korjattavissa.

-Niissä on lähinnä ajan patinaa, ja ne vaativat teknistä uusimista.

Kaavaluonnoksen mukaan alueella oleva työpajarakennus puretaan ja samalla poistetaan pilaantuneet maat.

Alueen keskelle jäävän metsikön puusto on kaavan mukaan säilytettävä. Vain luonnon tai maisemanhoidon kannalta tarpeellisia toimenpiteitä saa tehdä.

 

Rakennukset ovat pikkuhiljaa tyhjentyneet vuonna 2009 tehdyn Joutsenon ja Lappeenrannan kuntaliitoksen jälkeen. Joutseno-talossa on tällä hetkellä eläinlääkärin, kunnossapitoyksikön ja tietohallinnon tiloja.

Tilakeskuksen johtajan sijainen Pekka Oksman kertoo, että kiinteistöjen mahdollisesta myynnistä päätetään kaavan vahvistumisen jälkeen.

-Kaupungin periaatteena on ollut, että ne rakennukset, joilla ei ole omaa käyttöä, menevät myyntiin. Tapauskohtaisesti aina harkitaan.

Nuorisotilojen siirtämisestä Rientolasta ei ole suunnitelmia.

-Se säilyy nuorisotilana, sanoo liikunta- ja nuorisotoimenjohtaja Ilkka Oksman.

 

Kaavaluonnokseen voi tutustua netissä ja Joutseno-talolla 15.6. klo 16-19. Luonnos on nähtävillä 29.6. asti, johon mennessä siitä voi jättää mielipiteitä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju