Luksuskotien ykkönen on Saimaan rannalla

Lappeenranta. Rakuunamäen vanha karja-aitta on Suomen loisteliain koti. Marko Sutisen omin käsin remontoima asunto nousi ykkössijalle 27 luksuskodin joukosta.

Mira Mannersola

Lappeenrantalaisen Marko Sutisen koti valittiin voittajaksi Nelosen esittämässä Kaisa ja luksuskodit –ohjelmassa. Kevään aikana näytetty sarja esitteli hulppeita luksusasuntoja Suomessa ja Tallinnassa, ja torstaisessa päätösjaksossa paljastettiin kodeista parhain.

Juontaja Kaisa Liski ja katsojat valitsivat voittajan yksimielisesti. Sutisen koti nousi voittajasijalle 27 kodin joukosta.

Etelä-Saimaan Koti-liitteessäkin esitelty asunto on vanha karja-aitta, jonka venäläiset varusmiehet aikoinaan rakensivat. Punatiilinen talo sijaitsee Saimaan rannalla, Rakuunamäen Kasarmikadulla.

 

Sutinen remontoi kotinsa alusta pitäen itse. Omalla työllä ansaittu voitto tuntuukin erityisen hyvältä.

— On todella hienoa, että suomalaiset ihmiset ovat arvostaneet kädentyötäni ja sellaista ajatonta tyyliä, jonka olen tänne luonut, Sutinen sanoo.

Häntä pyydettiin mukaan ohjelmaan, sillä sana asunnosta oli kiirinyt. Osallistuminen vaati hieman harkintaa.

— Uusi ohjelmaformaatti epäilytti. Päätin kuitenkin lähteä mukaan, sillä pidin juontajasta ja sain itse esitellä asuntoni tarinan. Halusin antaa katsojille sellaiset terveiset, että jokainen saa tuloksia aikaan, kun ryhtyy tekemään.

 

Luksus ei synny pelkästään kalleinta ostamalla.

— Tyylitaju ei ole hinnasta kiinni. Tässä kokoluokassa remontin kustannuksia oli mietittävä tarkkaan, eivätkä sadat tuhannet meinanneet siltikään riittää.

Kasarmikadun rakennuksessa luksus syntyy monista seikoista.

— Historiallisen miljöön lisäksi luksusta luo järvi, kookas tontti ja erityisesti sellainen Alvar Aallon henkinen kokonaistyylikkyys, johon olen pyrkinyt.

 

Kymmenen vuotta sitten alkanut remonttiprojekti on jo valmis, mutta pieniä parannuksia tehdään yhä.

— Tänä kesänä kohennamme talon energiatehokkuutta. Tilanne on jo melko hyvä, mutta parantamisen varaa on silti parikymmentä prosenttia.

Kirjoittaja:
Mira Mannersola