Uuteen puistoon luvassa taidetta

Lappeenranta. Vapaudenaukiolle ja Paasikivenpuistoon rakentuu viheralue, jonne Lappeenrannan kaupunki aikoo tilata veistoksia.

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenrannan kaupunki aikoo hankkia Vapaudenaukiolle ja Paasikivenpuistoon viisi veistosta. Lappeenrannan pääkirjaston edustalle rakennetaan puistoalue, jonka osaksi veistokset sijoitetaan.

Jos tekninen lautakunta hyväksyy hankinnat, kaupunki tilaa veistokset kuvanveistäjiltä Tiiu Anttiselta, Marjukka Korhoselta ja Antti Niemiseltä. Teokset on tarkoitus asentaa paikoilleen ensi keväänä.

Taidehankinta rahoitetaan soran myyntituloilla. Kaupunki pystyi myymään noin 50 000 euron edestä soraa, kun puistoalueen alle kaivettiin pysäköintilaitos. Lisäksi kaupunki on hakenut avustusta Taiteen edistämiskeskukselta.

 

Taiteilijat saivat lähes vapaat kädet ideoida teoksiaan. Yhtenä harvoista reunaehdoista oli raha. Teokset hankitaan pienellä budjetilla. Kunkin taiteilijan palkkio on 15 000 euroa, mikä sisältää materiaalikustannukset.

Lopputuloksissa näkyy läheisen maakuntakirjaston vaikutus. Tiiu Anttinen on luonnostellut kolmen veistoksen sarjan, jonka idea kumpuaa Kirsi Kunnaksen kirjasta Tiitiäisen tarinoita. Antti Niemisen teräksestä taotussa Lukijat-veistoksessa lintuhahmo paneutuu kirjaan. Marjukka Korhosen pronssiveistos käsittelee uusperheen olemusta.

Kaupungin toive oli, että teokset tilataan oman alueen taiteilijoilta. Kaikilla kolmella taiteilijalla onkin side Etelä-Karjalaan. Antti Nieminen asuu ja työskentelee Taipalsaarella, Tiiu Anttinen on toiminut galleristina Ruokolahdella ja opettajana Imatralla, Marjukka Korhonen on kotoisin Lappeenrannasta.

 

Taiteilijoiden valinnassa asiantuntijoina olivat intendentti Leena Räty Etelä-Karjalan taidemuseosta ja läänintaiteilija Outi Turpeinen. He esittelivät kaupungin edustajille kymmenkunta kuvanveistäjää, joilla olisi aikaa ja halua ottaa tilaus vastaan. Heistä valikoitui kolme.

Kaupunginpuutarhuri Hannu Tolosen mukaan puistoon on myöhemmin tarkoitus hankkia lisää taideteoksia. Tolonen on jo alustavasti keskustellut muun muassa kaupunkiaktivisti Ville Silvennoisen kanssa. Puistossa voisi järjestää esimerkiksi vaihtuvia näyttelyitä. Kaupunkilaiset voivat hyödyntää tapahtumissaan myös esiintymislavaa, joka rakennetaan kirjaston edustalle.

Veistosten tilaaminen ei ole täysin selvää, ennen kuin tekninen lautakunta päättää hankinnoista. Lautakunta käsittelee asiaa ensi keskiviikkona.

 

Taustaa

Vapaudenaukiota ja Paasikivenpuistoa rakennetaan parhaillaan uudelleen, koska niiden alle kaivettiin pysäköintihalli. Alueella voi jo liikkua valmiita raitteja pitkin.

Ennen puiston rakentamista kaupunki järjesti asukaskyselyn siitä, millaista puistoa asukkaat toivoivat. Yksi toiveista oli, että puistoon tulisi taideteoksia.

Puistoa rakennetaan tämän kesän aikana. Taideteokset asennetaan ensi keväänä.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto