Mestariluotsi tähyää merten taakse

LAPPEENRANTA. Mika Haakanaa kiinnostavat kansainväliset pelit. Catz harkitsee edelleen, lähteekö se Baltian liigaan vai ei.

Kalle Sipiläinen

Lappeenrannan Catzin neljänteen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen valmentanut Mika Haakana ei ole laittanut vielä nimeään jatkosopimukseen.

Koripalloluotsia kiinnostaisivat kansainväliset pelit, kuten Baltian liiga, jonne ilmoittautumisaika menee umpeen muutaman viikon kuluttua.

— Pitkälti riippuu seuran päätöksestä, pelataanko jotain muutakin sarjaa kuin omaamme, Haakana linjaa jatkosuunnitelmiaan.

— Niin seuralle, vanhemmille pelaajille kuin myös meille muillekin olisi opettavaista päästä pelaamaan uusia pelejä. Aika monta vuotta tätä on vedetty nyt samalla tavalla.

Haakana korostaa, etteivät europelit ole kuitenkaan mikään ehdoton edellytys hänen jatkamiselleen Catzin valmentajana. Mikäli pelireissuja alettaisiin tehdä myös ulkomaille, vaatisi se lisäksi järjestelyjä hänen siviilityössään erityisluokan opettajana.

 

Haakanan tietojen mukaan Baltian liigalla on kova halu saada sarjaan lisää joukkueita. Catzia on kyselty mukaan aiemminkin, ja lisäksi liigaan on kalasteltu joukkueita ainakin Ruotsista.

— Olen ymmärtänyt, että otteluohjelman laatimisessa oltaisiin valmiita joustamaan. Sitä saisi räätälöityä aika hyvin oman maun mukaan.

Naisten koripallossa pelataan Euroopassa useita kansainvälisiä sarjoja. Euroliiga on korkein ja Eurocup toiseksi korkein taso kuten miehissäkin. Kolmatta tasoa eli Eurochallengea ei naisten puolella ole.

Näiden ja Baltian liigan lisäksi monikansallista sarjaa pelataan ainakin Adrianmeren rannalla. Haakana näkee, että esimerkiksi Baltian liiga voisi toimia ponnahduslautana kohti isompia ympyröitä.

— Jos tämä onnistuu, niin Eurocup-taso voisi olla jossain vaiheessa realistinen. Euroliiga on poissuljettu, siinä rahat ja pelaajat ovat jo ihan eri sfääreissä.

 

Kansainvälisiä pelejä Haakana tarkastelee lähinnä urheilullisesta näkökulmasta. Hän tietää hyvin, ettei ainakaan Baltian liiga ole mikään rahasampo, päinvastoin.

— Olen sanonut ennenkin, että jos tässä sarjassa tulisi miljoona euroa joka voitosta, kuten jalkapallon Mestarien liigassa, niin lähteminen olisi huomattavasti helpompaa. Kulujahan näistä lähinnä tulee.

— Mutta viimeksi Riikaa vastaan pelatut harjoitusottelutkin olivat opettavaisia kokemuksia, muun muassa erilaisen pelityylin takia.

 

Euroseikkailuista on suomalaisessa sisäpalloilussa monia murheellisia esimerkkejä. Siksi Catzissakin on mietitty pitkään ja huolella, otetaanko seuraava askel Suomen rajojen ulkopuolelle.

Kansainvälisiin sarjoihin lähtemiseen pitää saada myös lupa koripalloliitolta, mutta liitosta ei Catzin suuntaan ole kuulunut vielä mitään.

Etelä-Saimaan tietojen mukaan Baltian liiga ei ole ainut harkittu sarja, vaan muitakin vaihtoehtoja on ollut esillä. Catzin oma tiedotuslinja asian suhteen on kuitenkin vielä erittäin niukka.

— Kahden viikon päästä pystymme kertomaan jotakin. Siihen saakka ei ole mitään kerrottavaa, kertoo seuran tiedottaja Matti Moilanen.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen