Saimaannorppia on aiempaa enemmän

Luonto. Kuuttien määrää ei tiedetä tarkasti, mutta Metsähallitus arvioi norppakannan kasvaneen.

Mira Mannersola

Saimaannorppien kannan koko on kasvanut hieman edellisistä vuosista. Tällä hetkellä uhanalaisia saimaannorppia on yhteensä noin 320 yksilöä. Metsähallitus arvioi, että kanta on kasvanut ainakin kymmenellä yksilöllä muutaman viime vuoden aikana.

Kevättalven pesälaskennoissa löydettiin tänä vuonna 56 kuuttia, mutta kevään nopea eteneminen vaikeutti hylkeenpoikasten laskemista. Lisääntymisalueita ei voitu käydä läpi täysin kattavasti, sillä jäät sulivat tutkijoiden alta.

Metsähallitus kuitenkin arvioi, että koko saimaannorpan lisääntymisalueella syntyi noin 70 kuuttia. Suurin osa hylkeenpoikasista syntyi Pihlajavedellä ja Haukivedellä Linnansaaren kansallispuiston alueella.

 

Kulunut talvi oli jo kolmas peräkkäinen pesimäolosuhteiltaan epävakaa talvi. Kahtena edellisenä talvena saimaannorppien kannan ei ole huomattu kasvaneen, mutta tänä vuonna siitä on viitteitä. Kuuttien määrästä voi päätellä, että kanta olisi kasvanut 10—15 yksilöllä sitten vuoden 2012.

Kuluneena talvena kaikille saimaannorpan lisääntymisalueille ei muodostunut riittävästi kinoksia, jotta norpan luontainen pesintä olisi onnistunut.

Osa kuuteista syntyi pesiin luonnollisissa kinoksissa, osa taas apukinoksien pesiin. Apukinoksia tehtiin vähälumisille alueille yhteensä 68.

Jonkin verran kuutteja syntyi myös ilman pesän suojaa. Kuluneen talven poikasista yhdeksän löydettiin pesistä kuolleina.

Kirjoittaja:
Mira Mannersola