Ukonlahden kosteikko valmistui

Lemi. Kivijärven pohjoisosien veden laatu on huonoin koko Kaakkois-Suomessa.

Matti Saarela

Ukonlahden kosteikko on saatu valmiiksi lopullista maisemointia lukuun ottamatta. Kosteikko sijaitsee Ukonsuolta Kivijärveen laskevan laskuojan päässä. Pinta-alaltaan uusi kosteikko on pieni, vain 0,3 hehtaaria.

-Ojan valuma-alue on 400 hehtaaria. Siitä 91 hehtaaria on peltoa ja pellot ovat aika voimakkaasti viljeltyä. Täällä on isoja taloja. Rasitus on kova, ja tarvetta tässä olisi ainakin kolmen hehtaarin kosteikolle, Lappeenrannan seudun ympäristötoimen kosteikkoasiamies Antti Happonen kertoo.

Kosteikon vesipinta-ala on 2 000 neliömetriä ja veden tilavuus 1 500 kuutiometriä.

-Tähän ei teiden ja muiden esteiden takia voinut rakentaa tämän suurempaa kosteikkoa. Toivomme, että itse valuma-alueelle voidaan tehdä vielä pieniä kosteikkoja esimerkiksi ojien risteyksiin, Happonen jatkaa.

Kosteikon pitäisi hidastaa veden virtaamaa niin, että veden mukana kulkeva kiintoaines valuu kosteikon pohjalle. Kosteikon täyttyessä kiintoaine voidaan kaivaa pois kaivinkoneella ja käyttää maanparannusaineena.

-Ravinteet saadaan kiertoon. Fosfori loppuu tästä maailmasta sadan vuoden päästä, jos näin ei tehdä, Happonen muistuttaa.

-Tähän on varattu niin paljon syvyyttä, että se pystytään kaivinkoneella tyhjentämään.

Kosteikon kasvillisuus ja veden pieneliöt käyttävät hyväkseen myös veteen liuenneita ravinteita ja puhdistavat siten Kivijärveen laskevan veden ravinnekuormaa. Kosteikon maisemointiin kuuluu jatkossa muun muassa minkeiltä ja lokeilta suojattuja pesiä sorsalinnuille.

Happosen mukaan alueen asukkaat ovat suhtautuneet erittäin myönteisesti hankkeeseen.

-Sieltä ei ole yhtään urahdusta tullut tätä vastaan, hän kertoo.

Tarmokkaita toimenpiteitä Kivijärven suojelemiseen myös tarvitaan. Kivijärven pohjoisosissa veden laatu on muuttunut yhtä huonoksi kuin se on Pien-Saimaan Maavedellä.

-Sinne minä olen tehnyt jo 30 kosteikkoa. Täällä on nyt koko kaakkoisen Suomen huonoin tilanne, Happonen kertoo.

Happosen mukaan rahaa kosteikkojen rakentamiseen on saatu muun muassa säätiöiltä. Keskimäärin rakennuskustannukset ovat reilut 10 000 euroa hehtaaria kohti. Ukonlahden kosteikkoa on rahoittanut Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö. Myös osakaskunnat ovat olleet aktiivisesti mukana.

-Ne ovat huomanneet, että tänne on turha istuttaa ilman toimenpiteitä kaloja, kun veden happipitoisuus on mennyt jo lähelle nollaa.

Kirjoittaja:
Matti Saarela