Tuplasti uutta tilalle

Lappeenranta. Tekninen lautakunta hyväksyi osaltaan Ainonkatu 29:n kaavan. ELY-keskus, museo ja naapurit moittivat. Nykyinen talo halutaan purkaa.

Anne Kotiharju

Ainonkatu 29:n kerrostalon tilalle voi Lappeenrannan teknisen lautakunnan mielestä rakentaa tuplasti suuremman talon. Uudisrakennus ulottuisi Kimpisenkadun puolelle.

Kiistely Kaupunginlahden paraatimaisemasta ilmeisesti kuitenkin jatkuu. Liian suureksi rakennusoikeutta moittineet naapurit joko tyytyvät tai eivät kaavoituksen antamiin vastineisiin. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus (ELY) sekä museo pysyvät kriittisissä arvioissaan.

Kaavamuutos etenee heinäkuun alun kaupunginhallitukseen. Samassa kokouksessa hallitus käsittelee ensimmäistä kertaa lista-asiana kaupunginhallituksen varajäsenen, valtuutettu Lalli Partisen (myö), huhtikuussa esittämiä kysymyksiä. Jo useita kertoja vastauksia tivannut Partinen epäilee, että Ainonkatu 29:n kaavoitusprosessiin johtanut sopimus on kaupungin edun vastainen.

Sopimuksen perusteella kiinteistönomistaja vetää pois 175 neliön rakennusoikeutta koskevan kanteen, jos kaupunki kaavoittaa rakennusoikeutta lisää 1 080 neliötä.

 

Tekninen toimi kävi ennen lopullista kaavaesitystä ELYn pyynnöstä viranomaisneuvottelut kaavamuutoksesta. Neuvotteluissa ELY totesi, että rakennusoikeutta on liikaa ja rakennuksen massa erottuu liiaksi ympäristöstä. Alueen osayleiskaavassa ei ole edes osoitettu täydennysrakentamista. Alue pitäisi suunnitella kokonaisuutena.

-Tontti tontilta suunnittelu ei ole hyvää kaupunkisuunnittelua, sanoi arkkitehti Tuija Stam ELYstä.

Etelä-Karjalan museon rakennustutkija Miikka Kurri ihmetteli, miksi yhdelle tontille annetaan niin suuri rakennusoikeus, eikä sitä perustella kunnolla.

 

Kaupungin teknisen johtajan Jussi Salon mukaan kaupunki suosii tiivistämistä ja haluaa elävöittää keskustaa. Salo selvitti, että kaavamuutos liittyy kaupungille tulleeseen haasteeseen, joka juontuu 1950-luvun kauppakirjan epäselvästä lauseesta.

Arkkitehti Stam katsoi, että kiistanalainen 175 neliön rakennusoikeus on eri mittakaavassa kuin nyt esitetty rakennusoikeuden nosto.

Miikka Kurri korosti, että 50 – 60-lukujen talot muodostavat kokonaisuuden Ainonkadulle.

-Pilaantuuko Lappeenrannan hienoin maisema rakennusten laajentamisella, kysyi Kurri.

Neuvottelun päätteeksi todettiin, että kaupungilla on kaavoitusmonopoli. Kaupunki päättää, miten se etenee kaava-asiassa.

Jussi Salo esitti lautakunnalle nykyisen rakennusoikeuden tuplaamista.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju