Valtuusto kiitteli talouden suuntaa

Lappeenranta. Plussaa: Talousohjelma piti ja velkaantuminen taittui. Miinusta: Velkaa on liikaa ja tulevaisuus epävarma.

Timo Laitakari

Lappeenrannan valtuusto kiitteli maanantaina virkamiehiä ja vähän itseäänkin viime vuoden hyvästä tuloksesta. Viime vuoden tilinpäätös ja tarkastuskertomus hyväksyttiin vailla soraääniä.

Vuoden 2013 lopulla valtuusto päätti talouden säästöohjelmasta ja samalla Lappeenrannassa nousi veroprosentti. Viime vuoden tilinpäätöksessä tämä näkyi hyvänä tuloksena ja velkaantumisen pysähtymisenä.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Kullervo Lehtonen (kok.) jakoi kaupungin johdolle kiitosta talouskuurin toteuttamisesta. Hän tulkitsi, että valtuuston päätösten onnistunut toimeenpano kertoo hyvästä johtamisesta.

Osana talousohjelmaa kaupungin hallinnossa on tehty isoja säästöjä ja uudelleen järjestämisiä. Niiden hyvä läpivienti taas kertoo Lehtosen mukaan hyvästä henkilöstöjohtamisesta.

Lehtonen muistutti kuitenkin myös siitä, että kaupunkikonsernin velka ylittää kriisikuntarajat ja omavaraisuudessa ollaan rajan tuntumassa.

– Ei ole mahdollisuuksia jäädä nyt lepäämään laakereilla ja kuvitella, että asiat menevät hyvin.

Lappeenrannan kaupungin tilikauden tulos viime vuonna oli 2,7 miljoonaa euroa plussalla. Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva kiitteli kaupungin eri toimialoja ja Eksotea hyvästä menokurista, joka tämän mahdollisti.

– Tällaisia vuosia tarvitaan lisää, että saadaan kokonaiskuva kirkastumaan.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Jouni Kemppi vaatii, ettei yhdessä sovitusta talousohjelmasta saa ruveta lipsumaan kesken vaalikauden. Ensi vuoden talousarvion laatimisen hän näki haastavana.

– Jo nyt tiedetään, että ilman sopeutustoimia tuskin selvitään, Kemppi sanoi.

SDP:n Päivi Kukkonen toivoi jatkossa panostuksia kaupungin houkuttelevuuteen ja ilmapiiriin, jotta asukasmäärää ja verotuloja saataisiin kasvatettua.

Perussuomalaisten Kimmo Heinonen vastasi Kukkoselle ja kertoi, ettei halua kaupunkiin keitä tahansa muuttajia. Sellaiset tulijat, jotka eivät työllisty, eivät tuo verotuloja, Heinonen opasti ja viittasi tällä lähinnä maahanmuuttajiin.

Valtuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) antoi päätössanoissaan neuvoja kaupungin ylimmälle virkamiesjohdolle. Järvenpään mielestä elinkeinopolitiikka on nyt kaupungin johdon ensisijainen tehtävä.

Elinkeinopolitiikan kohteista Järvenpää nosti esiin lentokentän, venäläiset ja Lappeenrannasta ehkä kiinnostuneet yritykset, joiden pienetkin signaalit olisi otettava huomioon.

– Oleellista on, että asiaan suhtaudutaan vakavasti, Järvenpää kertoi.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari