Ainonkadun kiistelty kerrostalokaava etenee

LAPPEENRANTA. Jos kaupunginvaltuusto hyväksyy kaavamuutoksen, tontin omistaja saa yli tuhat kerrosneliötä lisärakennusoikeutta.

Heikki Sopanen

Lappeenrannassa Ainonkatu 29:ssä sijaitsevan kerrostalotontin asemakaavan muutos eteni taas yhden askelen. Kaupunginhallitus hyväksyi kaavamuutoksen asettamisen nähtäville lausuntoja varten. Jos nähtävilläolo ja lausuntokierros eivät muuta kaavan kulkua, se menee syksyn aikana kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Valtuuston hyväksyntä antaa tontin omistajalle 1 080 kerrosneliötä lisärakennusoikeutta nykyisen 1 120 neliön rakennusoikeuden päälle. Tontilla on 1960-luvulla rakennettu kerrostalo, jonka tontin omistaja aikoo purkaa sen huonon kunnon vuoksi. Purettavan tilalle on tarkoitus rakentaa uusi kerrostalo ja maanalainen pysäköinti.

Lisäneliöiden kaavoittaminen on kaupungin kädenojennus tontin omistajalle vuosikymmeniä jatkuneessa, rakennusoikeutta koskeneessa kiistassa. Tontin omistaja nosti muutama vuosi sitten kaupunkia vastaan kanteen, jossa hän vaati 100 000 euron vahingonkorvausta, koska katsoi kaupungin rikkoneen 60 vuotta sitten tehdyn kiinteistökaupan ehtoja.

Kiista koski 175 neliön rakennusoikeutta. Kaupunki kiisti aluksi korvausvaatimuksen kokonaisuudessaan. Asia ei kuitenkaan mennyt käräjille, vaan kaupunki ja tontinomistaja kävivät hieromaan sovintoa.

Sovinnon hinnaksi näyttää tulevan yli tuhannen neliön lisärakennusoikeus tontinomistajalle.

Kaavamuutos on herättänyt ihmetystä ja jopa vastustusta. Alun perin uusi kerrostalo oli tarkoitus rakentaa olemassaolevan talon yhteyteen, mutta myöhemmin kävi ilmi, että omistaja haluaakin purkaa vanhan talon. Elinkeino, liikenne- ja ympäristökeskus ja Etelä-Karjalan museo ovat paheksuneet vanhan talon purkamista. Samoin naapurustossa on ihmetelty purkamisen ja uudisrakentamisen sallivaa asemakaavamuutosta.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen