Pikisaareen halutaan taas korkeampaa

Lappeenranta. Pikisaarenkadun kalliota ei räjäytetä autopaikoiksi. YIT haluaa tehdä viimeisen rakentamattoman alueen rantaan isompia taloja.

Anne Kotiharju

Kalliota ei räjäytetä autopaikkojen tieltä Lappeenrannan Pikisaaressa. UPM-Kymmene luopui poikkeamislupahakemuksestaan Pikisaarenkadun varressa. Yhtiö halusi saada tontille lisää parkkipaikkoja.

Kaupungin tekninen johtaja Jussi Salo esitti tekniselle lautakunnalle lisäpaikkojen järjestämistä, mutta lautakunta torppasi keväällä hankkeen.

-Kun alueen kaava aikanaan tehtiin, siinä haluttiin nimenomaan säilyttää kallio. Lautakunta jätti asian yksimielisesti pöydälle ja evästi virkamiehiä neuvottelemaan hakijan kanssa ratkaisusta, jossa kallio säilyisi, selvittää lautakunnan puheenjohtaja Joonas Grönlund (kok.).

Kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki kertoo, että asia on nyt rauennut. Pikisaarenkatu 22:een ei tarvita poikkeamislupaa.

-Hakija on miettinyt uudelleen autopaikkatarvettaan. Vähäisempi asuntojen määrä riittää, jolloin autopaikatkin mahtuvat suunnitellusti.

 

Rakennusliike YIT neuvottelee UPM:n kanssa tonttien ostamisesta Pikisaarenkadun ja rannan väliseltä rakentamattomalta alueelta. YIT:n aluejohtajan Risto Pennasen mukaan neuvottelut ensimmäisestä tontista ovat loppusuoralla. Tontille tulee asumisoikeustalo TA-Asumisoikeudelle.

-Ensimmäisen rakentaminen on tarkoitus aloittaa syksyllä. Tavoitteenamme on hankkia koko rantaan ulottuva alue. Siihen tulisi kovan rahan asuntoja ja ehkä joku asumisoikeus- tai vastaava talo.

YIT aikoo hakea alueelle kaavamuutosta.

-Rannan lähellä on aika pieniä rakennusmassoja. Haluaisimme vähän tiivistää. Olisi vähemmän rakennuksia mutta isompia.

 

Erkki Jouhkin mielestä kaavamuutosta voidaan harkita.

-Jos rakentaja ei halua kaavanmukaisia pieniä rakentaa, eikä alue muuten lähde toteutumaan. Rakennusliikkeet haluavat tehdä yhden rapun isoja taloja.

Jouhkin mukaan on parempi, että rakentaminen saadaan alkuun pienellä muutoksella kuin että alue jäisi tyhjäksi seisomaan.

Kaupunki ei kuitenkaan aio lisätä alueen rakennusoikeutta.

-Rakennusaloja sen sijaan saatetaan muotoilla vähän uudelleen.

YIT:n Pennanen uskoo, että alueen loppuun rakentaminen vie nopeimmillaankin viisi vuotta.

-Jos yleinen taloustilanne ei nopeasti kohene, menee aikaa. Toivomme, että tahti olisi talo vuodessa. Etenemme kysynnän mukaan.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju